: Endüstrileşmiş Yapım Teknolojilerinde Yapı Bileşenlerinin Belirlenmesi

ARC 5035 Endüstrileşmiş Yapım Teknolojilerinde Yapı Bileşenlerinin Belirlenmesi SEÇMELİ 2 0 0 5

DOÇ.DR. NESLİHAN GÜZEL

Yapı Bilgisi Doktora
Yapı Bilgisi Yüksek Lisans

Bu ders; yapım süreci, yapı üretim sistemleri, performans standartları, bina taşıyıcı elemanları ile yapı bileşenleri ilişkileri ile ilgilidir. Yapı üretim sistemleri ve performans standartları; taşıyıcı sistem elemanları ve yapı bileşenleri arasındaki ilişki; yapı bileşenleri ve yapım sürecinde kullanımları incelenmektedir. Kişi başına düşen yaşama alanı ile zorunlu ortak kullanım alanı arasındaki ilişkinin formüle edilmesinde geçerli olabilecek istatistiksel yönteme dayalı bir matematiksel yaklaşım tanıtılmaktadır.

1   Kişi başına düşen yaşama alanı ile zorunlu ortak kullanım alanı arasındaki ilişkinin formüle edilmesinde geçerli olabilecek istatistiksel yönteme dayalı bir matematiksel yaklaşımı tanıma
2   Yapı üretim sistemleri ve performans standartlarını inceleme
3   Taşıyıcı sistem elemanları ve yapı bileşenleri arasındaki ilişkiyi irdeleme
4   Yapı bileşenleri ve yapım sürecinde bileşenlerin kullanımlarını inceleme
5   Farklı koşullara bağlı olarak bileşen morfolojisinin analizi
6   Yapım endüstrisindeki teknolojik gelişmeleri izleme becerisine sahip olma

1 Dersin işleyişi ve araştırma ödevleri ile ilgili bilgi verilmesi. Dersin amacı, uygulama yöntemi, tanıtımı, proje konusu üzerine açıklamaların yapılması.
2 Kişi başına düşen yaşama alanı ile zorunlu ortak kullanım alanı arasındaki ilişkinin formüle edilmesinde geçerli olabilecek istatistiksel yönteme dayalı bir matematiksel yaklaşım yöntemi.
3 Yapı üretim sistemleri ve performans standartları. Proje ödevinde,Kişi başına düşen yaşama alanı ile zorunlu ortak kullanım alanı arasındaki ilişkinin formüle edilmesinde geçerli olabilecek istatistiksel yönteme dayalı matematiksel yaklaşım yönteminin uygulanması. Proje temel modülünün belirlenmesi. Gurup çalışmasının yapılması.
4 Taşıyıcı sistem elemanları ve yapı bileşenleri arasındaki ilişki Proje ödevinde,Kişi başına düşen yaşama alanı ile zorunlu ortak kullanım alanı arasındaki ilişkinin formüle edilmesinde geçerli olabilecek istatistiksel yönteme dayalı matematiksel yaklaşım yönteminin uygulanması. Proje temel modülünün belirlenmesi. Gurup çalışmasının yapılması.
5 Yapı bileşenleri ve yapım sürecinde kullanımları Proje ödevinde,Kişi başına düşen yaşama alanı ile zorunlu ortak kullanım alanı arasındaki ilişkinin formüle edilmesinde geçerli olabilecek istatistiksel yönteme dayalı matematiksel yaklaşım yönteminin uygulanması. Proje temel modülünün belirlenmesi. Gurup çalışmasının yapılması.
6 Farklı koşullara bağlı olarak bileşen morfolojisi aşağıdaki gibi ele alınacaktır: - Mevcut koşullar, - Statik koşullar, - Ulaşım koşulları, - Şantiyede/yapı üretim yerinde birleştirme koşulları, - Üretim şartnameleri. Proje temel modülünün saptanması Gurup çalışmasının yapılması.
7 Projenin ara teslimi
8 Bireysel dönem projesinin belirlenmesi Bu haftadan itibaren her öğrenci bireysel bir proje hazırlayacaktır.
9 Projeler üzerinde çalışma Bireysel proje için çalışma yapılması.
10 Projeler üzerinde çalışma Bireysel proje için çalışma yapılması.
11 Projeler üzerinde çalışma Bireysel proje için çalışma yapılması.
12 Projeler üzerinde çalışma Bireysel proje için çalışma yapılması.
13 Projeler üzerinde çalışma Bireysel proje için çalışma yapılması.
14 Projenin teslimi Bireysel proje için çalışma yapılması.

. Şen, N. (1990), Konut Teknolojisinde Endüstrileşme, DEÜ. Müh.Mim. Fak Yayını.İzmir.
. Allen,E., & Iano,J., (Dec10, 2008), Fundamentals of Building Construction: Materials and Methods, Edition 5, Wiley, New Jersey.
. Finnimore, B., (June 1, 1990), Houses from the Factory: System Building and the Welfare Sate, Rivers Oram Press.
. Friedman, A. (2002), The Adaptable House: Designing Homes for Change, McGraw-Hill, New York.
. Herbers, J., (2004), Prefab Modern, Collins Design, New York.
. Kaufmann, M., &Remick, C., (2009) PreFab Green, GIBBS SMITH, Utah
. Koones, S., (2005), Modular Mansions, GIBBS SMITH, Utah.
. Sarja, A.i (1998) Open and Industrialised Building, E&FN SPON, New York.
. Smith, E. R., (2010 ) Prefab Architecture: A Guide to Modular Design and Construction, WİLEY, New Jersey.
. Şen, N. (1977), A Quantitative Approach Applying Housing Unit Areas To The Solution Of The Housing Problem, DEÜ. İTÜ.Mim.Fak Yayını.İst.

Bu ders; teorik ders anlatımı, gurup çalışması, bireysel proje çalışması ve tartışma formatında yürümektedir.

1 PRJ 1 PROJE 1
2 PRJ 2 PROJE 2
3 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU PRJ1 * 0.10 +PRJ 2 * 0.90
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU PRJ 1 * 0.10 + BUT * 0.90

Projenin Ara teslimi (Gurup çalışması raporunu içerir) % 10 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3 ÖÇ 4, ÖÇ5, ÖÇ6)
Projenin Final teslimi % 90 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5, ÖÇ6)

Bu ders; gurup çalışması ve bireysel proje hazırlanmasını içermektedir. Öğrencilerin derste, projeleri ile ilgili tartışma oturumlarında aktif katılımda bulunmaları beklenmektedir. Her öğrenci, endüstrileşmiş yapım sistemleri ile ilgili bir konu seçmekte ve bu konuda proje hazırlamaktadır.

neslihan.guzel@deu.edu.tr

Daha sonra duyurulacaktır.