: Kompozit Plaklar ve Kabuklar Teorisi

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Doktora
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bütünleşik Doktora
Mekanik Bütünleşik Doktora

Kompozit yapıların analizi içn teoriler geliştirilirken laminanın mekanik yapısının anlaşılması gerekli ise de, tek yönde yönlenmiş lamina zayıf transvers özellikleri nedeniyle yapısal bir eleman olarak tek başına çok yararlı değildir. Kompozit yapılar genellikle çoklu laminatlardan veya tabakalardan oluşan, istenilen doğrultularda yönlendirilmiş ve bütünsel bir yapı oluşturacak biçimde düzenlenmiş yapılardır. Derse bu yaklaşım ile başlanacak ve laminatlar arasında oluşabilecek karmaşık eşleşme etkilerini analiz etmeyi mümkün kılacak daha genel klasik laminasyon teorisi işlenecektir. Termal ve artık gerilmelerin belirlenmesi ve laminat mukavemetinin belirlenmesi gibi laminat analizinin diğer yönleri ele alınacaktır.

1   Simetrik olmayan laminatların analizi için genel klasik laminasyon teorisini tanımlamak.
2   Farklı konfigürasyonlar için laminatların dayanım karakteristiklerini belirlemek.
3   Farklı oryantasyonlar için tabakalarda oluşan üç boyutlu interlaminer gerilmeleri hesaplamak.
4   Çarpışma şok yükü altında enerji yutma ve yayma kapasitelerini temsil edebilmek amacıyla kompozit plaka ve kabukların darbe özelliklerini analiz etmek.
5   Laminatların kırılma başlangıç ve ilerleme davranışlarını geliştirmek.
6   Kırılma mekaniği ve gerilme kırılması yaklaşımlarını kullanarak çatlak ve çentik içeren kompozitlerin mukavemetlerini tahmin etmek.

1 Giriş Kaplinli Laminat Plakaların Teorisi Laminat Komlianslarının Çıkarım ve Kullanımları
2 Salt Eğilmeye Maruz Kirişlerin Teorisi Laminat Analizi
3 Bazı Seçilmiş Laminat Konfigürasyonlarının Dayanım Karakteristikleri Simetrik Laminatlar Simetrik Olmayan Laminatlar Yarıizotropik Laminatlar
4 İnterlaminer Gerilmeler Termal Genleşme Katsayısı Çapraz Dizili Laminatların Mukavemetleri
5 Düzlem İçi Gerilmeler Nedeniyle İlk Tabakanın Hasarı
6 Darbe Özellikleri Charpy Darbe Testi İzod Darbe Testi Yük Düşürme Darbe Testi
7 1. Ara Sınav
8 Kırılma Başlangıç ve İlerleme Enerjileri Düşük Enerjili Darbe Testleri Darbeden Sonraki Artık Gerilmeler
9 Kompozitlerin Dinamik Davranışları
10 Kompozit Kirişlerin Eğilme Titreşimleri
11 Vizkoelastik ve Dinamik Davranış Analizi Kompozitlerin Lineer Vizkoelastik Davranışları
12 2. Ara Sınav
13 Kırılmanın Analizi Kalınlık Boyunca Olan Çatlakların Kırılma Mekaniği Analizi Gerilme Şiddet Faktörü Yöntemi
14 Şekil Değiştirme Enerjisi Açığa Çıkma Yaklaşımı Enerji Yöntemleri

1) Mechanics of Composite Materials, 2nd Edition, Robert M. Jones, Taylor and Francis,
1999, ISBN 1-56032-712-X.

2) Mechanics of Laminated Composite Plates and Shells:Theory and Analysis , J. N.
Reddy, CRC Press, 2nd Edition, ISBN 9780849315923.

3) Composite Materials and Their Use in Structures, Jach R. Vinson, Tsu-Wei Chou,
Applied Science Publishers, London, 1975.

4) Beams, Plates and Shells, L. Hamilton Donnell, McGraw-Hill, 1976.

Ders tahtada konuların anlatılması, sınıf sunumları, problem çözümleri ve tartışma şeklinde yürütülmektedir. Tüm öğrencilerin hem dersler hem de problem çözümlerine ve tartışmalara katılmaları beklenmekte, verilen ödevleri kendi başlarına yapmaları ve zamanında teslim etmeleri öngörülmektedir.

1 ARS 1 ARASINAV 1
2 ARS 2 ARASINAV 2
3 ODV ÖDEV
4 YSS YIL SONU SINAVI
5 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS 1 * 0.20 + ARS 2 * 0.20 + ODV * 0.10 + YSS * 0.50
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS 1 * 0.20 + ARS 2 * 0.20 + ODV * 0.10 + BUT * 0.50

Doç. Dr. Çınar YENİ,
e-posta: cinar.yeni@deu.edu.tr
Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü
Tel: 0 232 3019209

Öğretim üyesinin ofis kapısında asılı Haftalık Ders Programı'nda belirtilecektir.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12