: Modern Konut İmgesi Kübik Ev

DOÇ.DR. GÜL DENİZ DOKGÖZ

Bina Bilgisi Yüksek Lisans
Bina Bilgisi Doktora

Bu ders; mimarlık tarihi boyunca yaşanan önemli değişim dönemlerinden birisi olan ve etkisini halen sürdüren Modern Mimarlığın, 1920ler ile başlayan serüveninde ortaya konan sivil mimarlık ürünü ilk konut biçimlenmesi ve bu biçimlenmenin yarattığı algının dönem terminolojisi üzerinden ele alınması ve irdelenmesini hedeflemektedir. Avrupa dan başlayarak tüm dünyaya yayılan ve Türkiye deki Cumhuriyet devrimi ile bütünleşerek tüm mekansal yaşamı tarifleyen modernizmin dönem içerisindeki konut anlayışı; bu anlayışın terminolojik ifadesi Kübik Ev üzerinden tartışılacaktır. Özellikle tek aile evi olarak ortaya konan ve biçimsel anlayışın bir ürünü olarak isimlendirilen Kübik Ev terminolojisinin hem Avrupa hem de Türkiye de karşılık bulduğu örnekler incelenecektir.

1   Modernizm, modern düşünce, modernleşme kavramları ile birlikte konut mimarlığındaki yön değişimlerini gözlemleyebilme
2   Modernizmin doğuşu ile birlikte konut ve modern mekan kavramında ortaya çıkan değişimleri kavrayabilme
3   Avrupa da ortaya çıkan Modern konut imgesi Kübik ev biçimlenmesinin öncül örneklerinin oluşum sürecini ve gelişmelerini araştırabilme
4   Kübik ev biçimlenmesinin Türkiye ayağındaki örneklerini inceleyerek Avrupadaki öncülleri ile arasındaki kavramsal, kuramsal farkları ortaya koyarak konut mimarlığını oluşturan toplumsal, ekonomik, politik, kültürel etkenleri ve farklı parametreleri betimleyebilmee
5   Modern mimarlığı ve onun konut biçimlenmesine ilişkin bir araştırmayı görsel, yazılı ve sözlü olarak aktarabilme

1 Giriş / Modern kavramı ve Modernleşme İlişkisi Üzerine Açılımlar
2 Modern Mimarlık ve Modern mekan kavramı
3 Modern Konut İmgesi olarak Kübik Ev kavramı Kübizm Kübik Mimari
4 Avrupa da Kübik Ev Kültürü ve Dönüşümü
5 Simge Konutlar (Öncü mimarlar - öncül yapılar)
6 Tipolojik Biçimleniş
7 Türkiye de Kübik Ev Kültürü ve Dönüşümü
8 Simge Konutlar
9 Tipolojik Biçimleniş
10 Kübik Ev eleştirileri Avrupa daki modern konut imgesinin dönem algısı
11 Kübik Ev eleştirileri Türkiye deki modern konut imgesinin dönem algısı
12 Kübik Ev eleştirileri - Değerlendirmeler Avrupa ve Türkiye deki eleştirel farklılaşmalar, çakışmalar, örtüşmeler
13 Ödev Sunumları
14 Ödev Sunumları

DOKGÖZ, D. (2012), Karikatürün Hedef Nesnesi Olarak Mimarlığın Kübik Ev üzerinden eleştirisi, yayınlanmamış Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Mimarlık Bölümü, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
DOKGÖZ, D. (2013) Türkiye de Modern Konut İmgesi ve Sivil Algısal Boyutu Kübik Ev , Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Tarihi Lisansüstü Araştırmaları Sempozyumu, Ankara, 12-13 Aralık 2013.
DOKGÖZ, D. (2013) Erken Cumhuriyet Dönemi Konut Mimarlığının Dönüşümü , Betonart, 36/46-51/2013.
DAĞALTI, A. (2010). Modern Konut Mimarlığında Mekan Anlayışı, Avrupa ve Türkiye İlk Dönem Örnekleri, yayınlanmamış Y. Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
BOZDOĞAN, S. (2002). Modernizm ve ulusun inşası erken cumhuriyet Türkiye sinde mimari kültür (1. Baskı). (T. Birkan, Çev.). İstanbul: Metis Yayınları. (Orijinal çalışma basım tarihi 2001)

Ders, öğretim üyesi tarafından verilen teorik ders anlatımların yanı sıra, öğrencilerin bireysel araştırma ve sunumlarının irdeleneceği genel tartışmalar üzerinden gerçekleştirilecektir. Öğrenciler seçtikleri araştırma konusu hakkında bir final raporu hazırlayacak ve sunacaklardır. Öğrencilerin dersteki tartışmalara aktif katılımı önemlidir.

1 SUN SUNUM
2 YSS YIL SONU SINAVI
3 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU SUN * 0.40 + YSS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU SUN * 0.40 + BUT * 0.60

Ödevler ve öğrenci sunumları, konunun açık şekilde anlaşılmış olması, problemi ele alışı ve özgünlüğü, tasarımın niteliği ve sunum formatı gibi kriterler üzerinden değerlendirilecektir. Derse katılım, öğrencinin devamlılığına, ders sırasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için sağladığı katkıya bağlı olacaktır.

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Geç teslimler, farklı değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
3. Her türlü kopya ya da intihal girişimi fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
4. Öğretim üyesi kısa sınavlar/ödevler yapma hakkını saklı tutar. Bu sınavlardan alınacak notlar vize ve final sınavı notlarına eklenecektir.

Ders Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri:
Yrd. Doç. Dr. Deniz DOKGÖZ
Tel: 0 232 301 84 94