: Mimarlıkta Yarışma Kültürü

DOÇ.DR. GÜL DENİZ DOKGÖZ

Bina Bilgisi Yüksek Lisans
Bina Bilgisi Doktora

Bu ders; yarışmaların hem mimari ürün üretim sürecinde bir yöntem olarak ele almayı hem de sadece yapı üretimi dışında, uygulamaya dönük olarak değil fikirsel anlamda öncül, avangard mimari üretim sürecini tüm katmanları ile ele almayı hedeflemektedir. Yarışma ile elde edilen Türkiye ve dünyadaki yapılar bu ders kapsamında incelenecektir.

1   Mimari ürün elde etme yöntemi olarak yarışmaların dünya ve Türkiye üzerindeki değişimlerini gözlemleyebilme
2   Mimari ürün elde etme dışında öncül fikirler üretebilme anlamında yarışmaların özgürlükçü ortamını kavrayabilme
4   Disiplinlerarası ve interdisipliner çalışma olanaklarına yarışma kültürünün katkılarını gözlemleyebilme
5   Yarışma kavramının, ortaya çıkan ürünler bazında katılımcı, jüri, iktidar vb çok katmanlı bileşenlerini doğru kavrayabilme ve analiz edebilme
6   Yarışmalar kültürü ve onun mimarlığı biçimlendirmesine ilişkin bir araştırmayı görsel, yazılı ve sözlü olarak aktarabilme

1 Giriş / Yarışma kavramı ve mimarlık İlişkisi Üzerine Açılımlar
2 Yarışma kültürü ve disiplinler
3 Dünyada ve Türkiye de mimari yarışma kültürü Dünyada yarışma ile elde edilen önemli yapılar
4 Dünyada ve Türkiye de mimari yarışma kültürü Türkiye de yarışma ile elde edilen önemli yapılar
5 Dünya Mimarlığında Mimari dönemler ve yarışmaların rolü Modernizm Postmodernizm
6 Dünya Mimarlığında Mimari dönemler ve yarışmaların rolü Dekonstrüktivizm Geç-Modernizm
7 Türk Mimarlığında Mimari dönemler ve yarışmaların rolü 1930-1940 Erken Cumhuriyet Dönemi 1940-1950 II. Dünya Savaşı Dönemi
8 Türk Mimarlığında Mimari dönemler ve yarışmaların rolü 1950- 1980 Soğuk Savaş Dönemi 1980 - 2000 Küreselleşme Dönemi I
9 Türk Mimarlığında Mimari dönemler ve yarışmaların rolü 2000 - 2014 Küreselleşme Dönemi II
10 Yarışma kültürü ve Uygulamaya dönük edinimler
11 Yarışma kültürü ve fikirlere dönük edinimler
12 Genel değerlendirmeler / Tartışmalar
13 Ödev Sunumları
14 Ödev Sunumları

HACIALİBEYOĞLU, F. DOKGÖZ, D. ERSAN, O. (2013) Yarışma Hikayeleri: Denemeler, Deneyimler , Yarışmalar ve Mimarlık Sempozyumu Kitabı içinde, s.68-77, Arkitera, İstanbul.
(2004), Yarışmalar Dizini 1930-2004, TMMOB Mimarlar Odası Genel Merkezi & Ankara Şubesi, Ankara.
(2013). Yarışmalar ve Mimarlık Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Arkitera, İstanbul
(2007). Ulusal Mimarlık Yarışmaları Sempozyum Kitabı, TMMOB Mimarlar Odası, İzmir
(2009). Ulusal Mimarlık Yarışmaları 2 Sempozyum Kitabı, TMMOB Mimarlar Odası, İzmir
SAYAR, Y. (2003). Türkiye de Mimari Proje Yarışmaları 1930-2000: Bir Değerlendirme, Mimarlık, Sayı:320
ÇİNİCİ, C. (2002). Türkiye de Yarışmaların Genel Niteliği , Arredamento Mimarlık, sayı:100+46, ss.58-59.
SAYAR, Y. 1998, The Impact of Architectural Design Competitions in Evaluation of Architectural Design Trends For a Secular Identity 1933-1950, Yayınlanmamış doktora tezi, DEÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.

Ders, öğretim üyesi tarafından verilen teorik ders anlatımların yanı sıra, öğrencilerin bireysel araştırma ve sunumlarının irdeleneceği genel tartışmalar üzerinden gerçekleştirilecektir. Öğrenciler seçtikleri araştırma konusu hakkında bir final raporu hazırlayacak ve sunacaklardır. Öğrencilerin dersteki tartışmalara aktif katılımı önemlidir.

1 SUN SUNUM
2 YSS YIL SONU SINAVI
3 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU SUN * 0.40 + YSS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU SUN * 0.40 + BUT * 0.60

Ödevler ve öğrenci sunumları, konunun açık şekilde anlaşılmış olması, problemi ele alışı ve özgünlüğü, tasarımın niteliği ve sunum formatı gibi kriterler üzerinden değerlendirilecektir. Derse katılım, öğrencinin devamlılığına, ders sırasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için sağladığı katkıya bağlı olacaktır.

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Geç teslimler, farklı değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
3. Her türlü kopya ya da intihal girişimi fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
4. Öğretim üyesi kısa sınavlar/ödevler yapma hakkını saklı tutar. Bu sınavlardan alınacak notlar vize ve final sınavı notlarına eklenecektir.

Yrd. Doç. Dr. Deniz DOKGÖZ
E mail: deniz.dokgoz@deu.edu.tr