: TAŞIYICI SİSTEM TASARIMINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

Mimarlık

DOÇ.DR. ÖZGÜL YILMAZ KARAMAN

Mimarlık

Öğrencilerin, taşıyıcı sistem ile mimari tasarım arasındaki ilişkileri irdelemelerini; mimari strüktür tasarımı konusunda teorik bilgiler ve örnek projeler üzerinden tartışmalar ile kendi proje tasarımlarını bu kapsamda değerlendirebilmesini sağlamak.

1   1. Tarihsel süreçte mimari strüktürlerin gelişimi hakkında bilgi sahibi olma,
2   2. Malzeme seçimi ve yapım yönteminin taşıyıcı sisteme etkilerini anlayabilme,
3   3. Yeni ve yenilikçi taşıyıcı sistem anlayışları ve mimari tasarıma katkıları konusunda bilgi sahibi olma,
4   4. Mimari tasarım-taşıyıcı sistem ilişkisini okuyabilme ve değerlendirebilme,
5   5. Bir mimari ürünün taşıyıcı sisteminin ile mimari tasarım anlayışına etkisi konusunda yorum üretebilme.

1 Giriş - Dersin amacı, kapsamı ve işleyişine ilişkin bilgilendirmenin yapılması. - Taşıyıcı Sistem ve Mimari Tasarım ilişkisi üzerinden genel değerlendirmelerin yapılması.
2 Tarihsel İnceleme - Taşıyıcı sistemlerin tarihsel süreçte ilk barınaklardan, modern mimarlığın geniş açıklıklarına, artan yüksekliklerine ve karmaşıklığına doğru gelişimi Öğrencilere konuya ilişkin makaleler verilmesi.
3 Taşıyıcı Sistemlerin sınıflandırılması - Taşıyıcı Sistemlerin sistemi oluşturan elemanların malzeme özellikleri, boyutsal özellikleri bakımından sınıflandırılması - Taşıyıcı Sistemlerin geometrik özellikleri ve geçtiği açıklıklar bakımından sınıflandırılması
4 Yapım Sistemleri - Geleneksel, Konvansiyonel ve Gelişmiş Yapım Sistemleri - Yapım Sistemi taşıyıcı sistem ilişkisi Araştırma ödevinin tanımlanması.
5 Mimari Strüktür kavramı taşıyıcı sistem ile mimari tasarım biçimi ilişkisi - Örnekler üzerinden okumalar/ değerlendirmeler
6 Mimari Strüktür kavramı taşıyıcı sistem şeması ile mekan planlaması ilişkisi - Örnekler üzerinden okumalar/ değerlendirmeler
7 Ara sınav
8 Mimari Strüktürlerde yenilikçi ve çok katmanlı tasarım yaklaşımları -Taşıyıcı sistem tasarımında güncel tasarım parametreleri 1
9 Mimari Strüktürlerde yenilikçi ve çok katmanlı tasarım yaklaşımları -Taşıyıcı sistem tasarımında güncel tasarım parametreleri 2
10 Mimari Strüktürlerde yenilikçi ve çok katmanlı tasarım yaklaşımları -Taşıyıcı sistem tasarımında güncel tasarım parametreleri 3
11 Öğrenci Araştırmalarının Sunumları üzerinden taşıyıcı sistem tasarımına ilişkin tartışmalar. Araştırma Ödevlerinin Sunulması
12 Öğrenci Araştırmalarının Sunumları üzerinden taşıyıcı sistem tasarımına ilişkin tartışmalar. Araştırma Ödevlerinin Sunulması
13 Öğrenci Araştırmalarının Sunumları üzerinden taşıyıcı sistem tasarımına ilişkin tartışmalar. Araştırma Ödevlerinin Sunulması
14 Öğrenci Araştırma Raporlarının/ Ödevlerinin Teslimi

Ders İçin Önerilen Kaynaklar:
Ders kapsamında, taşıyıcı sistem tasarımı, yapım teknikleri, yapı malzemesi, sürdürülebilir tasarım, parametrik tasarım konularına odaklanan referans kitaplar, bilimsel makaleler konularla ilişkili olarak kullanılacaktır. Bu konularda literatürde pek çok yayın yer almaktadır. Aşağıda bazı referanslar örnek oluşturması bakımından listelenmiştir.
Referanslar:
- Charleson, A. (2008). Seismic Design for Architects Outwitting the Quake, Elsevier, UK.
- Ching F. (2008). Building Construction Illustrated, John Wiley &Sons, New Jersey.
- Ching F. ve diğerleri. (2017). Çizimlerle Taşıyıcı Sistemler, YEM Yayın, İstanbul.
- Knippers , J ve diğerleri (eds.). (2016). Biomimetic Research for Architecture and Building Construction- Biological Design and Integrative Structures, Springer, İsviçre.
- Torgal F.P., Jalali, S. (2011). Eco-efficient Construction and Building Materials, Springer-Verlag, London.
- Türkçü, Ç. (2017). Çağdaş Taşıyıcı Sistemler, Birsen Yayınevi, İstanbul.
Diğer ders materyalleri: Öğretim üyesi tarafından gerektikçe duyurulacaktır.

Teorik ders anlatımı, örnek yapılar üzerinden inceleme, analiz ve değerlendirme, öğrenci sunumları ve bireysel çalışmaları üzerinden tartışmalar ve değerlendirmeler.

1 AS Arasınav
2 OD Ödev
3 YYI Yarıyıliçi Notu AS * 0.50 + OD * 0.50
4 YYS Yarıyılsonu Notu
5 BNS Başarı Notu YYI * 0.50 + YYS * 0.50
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu YYI * 0.50 + BUT * 0.50

Ara Sınav % 25 (ÖK1, ÖK2, ÖK3,)
Ödev / Sunum % 25 (ÖK1, ÖK2, ÖK3, ÖK4, ÖK5)
Final Sınavı % 50 (ÖK1, ÖK2, ÖK3, ÖK4, ÖK5)

Ders dönemi başında açıklanacaktır.

Uygulama 3 2 6

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15