: ŞEHİR ALTYAPISI

Şehir ve Bölge Planlama

DOÇ.DR. HİLMİ EVREN ERDİN

Şehir ve Bölge Planlama

Mühendislik uygulamaları olan kentsel teknik altyapı sistemleri ve hizmetlerine ilişkin temel ilkelerin, teknik altyapı türlerinin ve karakteristik özelliklerinin ve standartlarının, teknik altyapı planlama, politika ve yönetiminin, kentlerde altyapıya bağlı yaşanan sorunların ve risklerin kent planlama ile olan ilişkisi çerçevesinde ele alınması amaçlanmaktadır. Bu konuda şehir plancılarının, imar planlarını hazırlama sürecinde gereksinme duyabilecekleri bilgiler de aktarılmaktadır.

1   Kentsel teknik altyapıyı ve genel özelliklerini tanımlayabilecek,
2   Kentsel teknik altyapı hizmet türlerine ilişkin temel ilkeleri ve standartları açıklayabilecek,
3   Sürdürülebilir çevre ve yaşanabilir kentlerin oluşturulmasında altyapının rolünü tartışabilecek,
4   Kentsel teknik altyapı ve kent planlamayı ilişkilendirebilecek,
5   Kentsel teknik altyapı planlamasının, politikalarının ve yönetiminin kent planlama süreci içerisindeki konumunu sorgulayabilecek,
6   Altyapı projelerini belirleyen değişkenleri, altyapı sorunlarını ve risklerini dikkate alan bir yaklaşımı planlama süreci içerisinde kullanabilecektir.

1 Giriş; tanımlar ve kavramlar. Çevre, kent ve altyapı
2 Kentsel teknik altyapının tarihsel gelişimi ve genel özellikleri
3 Kentsel teknik altyapı hizmetlerinin türleri ve özellikleri - Yollar
4 İçme ve kullanma suyu hizmetleri
5 Kanalizasyon ve yağmur suyu drenaj hizmetleri
6 Çöp ve katı atık hizmetleri
7 Enerji ve yenilenebilir enerji sistemleri, elektrik hizmetleri
8 Merkezi ve bölgesel ısıtma (Jeotermal), doğalgaz dağıtım hizmetleri ve telekomünikasyon (İletişim) hizmetleri
9 Ara sınav
10 Şehirlerde kentsel altyapı sorunları - Sağlıklı ve yaşanabilir mekanların oluşturulmasında teknik altyapı planlaması
11 Kentsel teknik altyapı planlaması - Kent planlama ve kentsel teknik altyapı ilişkisi
12 Teknik altyapı hizmetlerinin ve projelerinin niteliklerini belirleyen değişkenler
13 Teknik altyapı sorunlarının ve risklerinin tespiti
14 Kentsel altyapı yönetimi ve politikaları - Kent planlama ile eşgüdümlü yönetim yaklaşımı

Caminos, H. ve Goethert, R. (1978). Urbanization primer. Cambridge: The Massachusetts Institute of Technology.
Rainer, G. (1990). Understanding infrastructure. Mississauga: John Wiley & Sons.
Erdin, H.E., (2009), Şehirsel Yerleşmelerde Teknik Altyapı Projelerinin Ortak Eşgüdümsel Niteliklerinin Belirlenmesi Örnek Alan: Tire Belediyesi / İzmir, DEÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İzmir, 2009.
Aktan, C.C., Dileyici, D., Vural, İ.Y., (2005), Altyapı Ekonomisi, Altyapı Hizmetlerinde Serbestleşme ve Özelleştirme, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
Erdemli, M. (1999). Effects of infrastructure on urban development. ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
Gökçen, T. (2006). Influence of urban geometry on public investment cost of urban technical infrastructure: A case study of sewer system in Aydın, Turkey. İYTE Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Doktora Tezi, İzmir.

Ders, konferans sunumlar biçiminde işlenerek ve okumalar verilerek öğretilecek, öğrenciler aktarılan konferans sunumları ve okumalar ile dersi öğrenecektir.

Tanımlama ve açıklayabilme Ara Sınav Değerlendirmesi ile ölçülmektedir
Tartışabilme, ilişkilendirebilme ve sorgulayabilme final sınavı ile ölçülmektedir.

Ders, konferans sunumlar ve okumalar üzerinden tartışmalar biçiminde sürdürülecek.

evren.erdin@deu.edu.tr

Çarşamba: 10.30-12.00

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17