: KAYNAK METALURJİSİ

MMM 4021 KAYNAK METALURJİSİ SEÇMELİ 3 0 0 4

DR.ÖĞR.ÜYESİ BAHADIR UYULGAN

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Kaynakta güvenlik bilincini olusturmak. Kaynakla ilgili terminolojiyi, kaynak ve kesme işlemleri ile ilgili araç-gereçlerin tanıtımını yapmak. Çeşitli kaynak tekniklerini,
çalışma koşullarının ayarlanmasını, işlemle ilgili problemlerin tanımlanmasını göz önüne alarak tanıtmak. Kaynak bölgesindeki ısıl girdileri degerlendirip, kaynaktaki
metalurjik olayları yorumlayabilmek, kaynak hatalarını tanımlamak ve giderici önlemleri tasarlamak.

1   Çesitli kaynak islemlerinin kimyasal, fiziksel ve metalurjik prensiplerini anlamak
2   Çeşitli kaynak yöntetmlerinin uygulama yerlerini ve koşullarını kavrama.
3   Metal ve alaşımların kaynak edilebilirliğini ve koşullarını tanımlama ve yorumlama.
4   Tek ve çok fazlı, benzer olan ve olmayan alaşımların dikiş bölgesinde oluşan iç yapıları ve tekstürü anlama ve yorumlama.
5   Kaynak dikişi ve çevresinde ısıl çevrim, kalıcı gerilme ve deformasyonlar ve kaynak bölgesinin mikroyapılarını kavrama ve anlama.
6   Kaynak hatalarının meydana geliş sebeplerini irdeleme ve yorumlama, bunların giderilmesi, tahribatlı ve tahribatsız yöntemlerle tespit edilmesini anlama.
7   Kaynak ısı girdisine ve soğuma rejimine bağlı olarak kaynak metalinin katılaşması aşamasındaki metalurjik işlemleri kavramak.
8   İyi bir birleştirme elde etmek için kaynak öncesi ve sonrası yapılacak işlemlerin önemini kavramak.

1 Giris, diger imal yöntemleri ile karsılastırılması, gaz ergitme kaynağının bileşenleri, kaynak, kesme verendeleme işlemleri.
2 Elektrik ark kaynagı: Ark ve akım karakteristikleri; kaynakmakinaları ve elektrotları.
3 Tozaltı ve gazaltı kaynak yöntemleri; degişik metal ve alaşımların Kaynak edilebilirliği.
4 Katı hal birlestirmeleri; soguk kaynak, difüzyon birlestirme, sürtünme ve direnç kaynağı.
5 Yüksek enerjili ışın kaynağı: Elektron ışın kaynağı, lazer ışın kaynağı.
6 Kaynak dikiş metalurjisi: Tek ve iki fazlı malzemeler, farklı malzemeler, kaynak dikişinde metalurjik bölgeler, çeşitli malzemelerde ısıdan etkilenen bölgeler.
7 1. Ara Sınav
8 Isıdan etkilenen bölgede soğuma: Karbon Eşdeğerinin soğumaya etkisi.
9 Kaynağın ısıl ve termokimyasal incelemesi: Kaynak dikişi ve çevresindeki ısıl çevrim özellikleri ve ısıl dağılış.
10 Kaynağın makrografik ve mikrografik incelenmesi, kaynakta ısıl çevrim, kaynakta kalıcı gerilmeler ve deformasyonlar.
11 Ergime bölgesi oluşumu: Kaynak metalinin kimyasal bileşimine etkiyen faktörler, ergime bölgesinde kimyasal bileşimin degişimi.
12 Ergime bölgesi:Kaynak metali kimyasal bileşimindeki değisimler, kaynak hatalarının belirlenmesi:Tahribatlı, tahribatsız yöntem.
13 2. Ara SInav
14 Kaynak hataları, tahribatlı ve tahribatsız kaynak muayenesinde metalurjik yönler

Ana Kaynak
Ders notları.

Yardımcı kaynaklar:
Fundamentals of Welding Metallurgy, Henry Granjon, Abington Publishing,1 85573 019 7,Cambridge ,1991.

Diğer ders materyalleri:

Sözlü ve görsel ders sunumu, müfredat kapsamında sunulan konularda tartışma ve kavramsal yorumlamalar.

1 VZ1 1.Vize
2 VZ2 2.Vize
3 ODV Ödev
4 FN Final
5 BNS BNS VZ1 * 0.20 + VZ2 * 0.20 + ODV * 0.20 + FN * 0.40
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ1 * 0.20 + VZ2 * 0.20 + ODV * 0.20 + BUT * 0.40

Sınavlar ve ödevler dersin hocası tarafından düzeltilip, kontrol edilecek ve karşılaşılan yetersizliklere öğrencilerin dikkati çekilecektir.

Öğrencilerin performans değerlendirmeleri ÖÇ1. ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5, ÖÇ6. ÖÇ7 ve ÖÇ8 öğrenme çıktıları esas alınarak yıl içi ve yılsonu sınavları ile yapılacaktır.

Sözlü sunumlar dershanede kurs içeriği paralelinde yapılacak ve dersin içeriğine uygun olarak sunulan konularda tartışmalar yapılacaktır.

Sınav soruları ders içeriğinde tanımlanan ana kavramlara odaklanacaktır. Soruların içeriği kalitatif bilgi tabanlı olup, anlama, değerlendirme ve derste geliştirilen
kantitatif kavramları sorgulayan değişik zorluklarda problem çözümlerine kadar geniş bir aralıkta yer alacaktır.

Dr. Öğretim Üyesi Bahadır UYULGAN
Dokuz Eylül Üniversitesi