: KÜTLE VE ENERJİ BİLANÇOSU

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

DR.ÖĞR.ÜYESİ MURAT ALKAN

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Metalurjik üretim süreçlerini anlatarak bu süreçlerdeki kütle ve enerji dengesi hesaplamalarını Uluslararası birim standartları ve birim çevrim faktörlerini kullanarak gerçekleştirmektir. Bilgisayar destekli yazılımları kullanılarak metalurjik üretim süreç adımlarını tasarlayarak yorumlamaktır.

1   Uluslararası birim standartlarını tanıtarak ölçüm sonuçlarının istatistiksel değerlendirmelerini metalürjik süreçlere uygulamak
2   Reaksiyon içermeyen basit ve karmaşık metalurjik üretim süreçlerinde kütle dengesini hesaplamak
3   Reaksiyon içeren basit ve karmaşık metalurjik üretim süreçlerinde kütle dengesini hesaplamak
4   Reaksiyon içermeyen basit ve karmaşık metalurjik üretim süreçlerinde enerji dengesini hesaplamak
5   Reaksiyon içeren basit ve karmaşık metalurjik üretim süreçlerinde enerji dengesini hesaplamak
6   Termodinamik ve süreç modelleme yazılımları hakkında genel bilgi sahibi olmak
7   Metalurjik süreçlerde karşılaşılan kütle ve enerji dengesini bilgisayar destekli paket programlarla hesaplayarak sonuçlarını yorumlamak

1 Derse Giriş, Standart ölçüler, birimler ve çevirme faktörleri. Malzemelerin termofiziksel ve ilgili özellikleri.
2 Ölçme ve örnek almanın istatistiksel temeli
3 Kütle dengesinin temelleri ve reaksiyon içermeyen sistem uygulamaları
4 Metalurjik Üretim Süreçleri, Kütle dengesinin bilgisayar destekli olarak hesaplanması ve benzetim-modelleme programları kullanımı
5 Stokiyometri ve kimyasal denge, reaksiyon içeren sistemlerde malzeme dengesi
6 Problem Çözümleri
7 I. Arasınav
8 Enerji ve termodinamiğin birinci yasası, Reaksiyon içermeyen sistemlerde enerji dengesi
9 Reaksiyon içeren sistemlerde sistem dengesi
10 Enerji dengesinin bilgisayar destekli olarak hesaplanması ve benzetim-modelleme programları kullanımı
11 Problem Çözümleri
12 II. arasınav
13 Metalurjik üretim süreçlerinde kütle enerji dengesi uygulamaları -
14 Metalurjik üretim süreçlerinde kütle enerji dengesi uygulamaları ve teknolojik problem çözümleri

Morris, A. E., Geiger, G., & Fine, H. A. (2012). Handbook on material and energy balance calculations in material processing. John Wiley & Sons.
Rao, Y. K. (1985). Stoichiometry and thermodynamics of metallurgical processes. CUP Archive.
Rosenqvist, T. (2004). Principles of extractive metallurgy. Tapir academic press.
Himmelblau, D. M., & Riggs, J. B. (2012). Basic principles and calculations in chemical engineering. FT Press.
Felder, R. M., Rousseau, R. W., & Bullard, L. G. (1986). Elementary principles of chemical processes (p. 260). NY etc.: Wiley.
F.Y. Bor. 1977. "Ekstraktif Metalurji Prensipleri Kısım 1" İTÜ Matbaası. İstanbul.
F.Y. Bor. 1989. "Ekstraktif Metalurji Prensipleri Kısım 2" İTÜ Matbaası. İstanbul.

Ders anlatımı, sınavlar, ödevler, sunum

1 VZ1 1.Vize
2 VZ2 2.Vize
3 OD Ödev
4 QZ Quiz
5 FN Final
6 BNS BNS VZ1 * 0.15 + VZ2 * 0.15 + OD * 0.10 + QZ * 0.20 + FN * 0.40
7 BUT Bütünleme
8 BBN BütünlemeSonuBaşarıNotu VZ1 * 0.15 + VZ2 * 0.15 + OD * 0.10 + QZ * 0.20 + BUT * 0.40

Ders öğrenme çıktılarına yönelik soruların yer aldığı ara sınavlar ve final sınavı kitap-defter kapalı yazılı sınav olarak yapılır. Ayrıca, ödevler ve Grup ödevi sunumu da not olarak değerlendirilir.

ÖK 1- ÖK 7 Ödevler ve Sınavlar ile ölçülecektir.

Dersler ve sınavlar, D.E.Ü. Mühendislik Fakültesi "Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları"na göre yürütülür. Biri bireysel ve biri grup olarak hazırlanmak üzere iki adet ödev öğrenme çıktılarını uygulanması yönünde dönem içerisinde verilir ve belirtilen tarihlerde teslim edilmesi istenir. Gruplar sınıf mevcuduna göre en fazla 3 veya 4 kişi olarak oluşturulur. Grup ödevi Rapor formatında yazılır ve son iki hafta içerisinde sınıfa sunum olarak anlatılır. Raporunu zamanında teslim etmeyen, sunumunu tamamlamayan veya gerçekleştirmeyen öğrenciler dersten başarısız olmuş sayılır.

Dr. Öğr. Üyesi Murat Alkan
Ofis Tel: 0232 301 74 64
E-posta: alkan.murat@deu.edu.tr

Doç. Dr. Mustafa Erol