: SAHA JEOLOJİSİ

DOÇ.DR. BORA UZEL

Jeoloji Mühendisliği
Jeoloji Mühendisliği (İ.Ö)

Öğrenciye jeoloji haritalarını okuyabilme ve anlama becerisi sağlamak; saha çalışmaları çalışmaları öncesinde yapılması gereken hazırlıkları, saha çalışmaları sırasındanda kullanılan gereçleri, sahada çalışma yöntemlerini ve bazı bilgisayar tabanlı (open source) programları tanıtarak pratik yaptırmak; saha çalışmalarında elde edilen bilgileri sentezlemesi için gerekli yönlendirmeler ile nizami bir jeolojik rapor yazdırmaktır.

1   Jeolojik öğelerle ilgili gözlem yapabilme (KAVRAMA)
2   Jeoloğun arazi gereçlerini kullanabilme (UYGULAMA)
3   Jeoloji haritalarında jeolojik öğeleri ayırtlayabilme ve tanınmlayabilme (UYGULAMA)
4   Kaya birimlerini ayırtlayabilme (ANALİZ )
5   Litostratigrafik istif kurabilme (ANALİZ)
6   Jeolojik yapıyı yorumlayabilme (ANALİZ)
7   Saha çalışmalarında elde edilen gözlemleri ve verileri değerlendirebilme (ANALİZ)
8   Jeolojik rapor hazırlayabilme (SENTEZ)

1 Saha Jeolojisi dersinin tanımı ve kapsamı
2 Saha çalışmalarının planlanması ve yapılması gereken ön hazırlıklar
3 Saha çalışmalarında kullanılan bilgisayar tabanlı programlar
4 Jeoloğun saha gereçleri ve mostradaki temel işlemler
5 Jeolojik haritaların okunması ve jeolojik yapının belirlenmesi
6 Tortul kayalarda saha çalışmaları
7 Magmatik kayalarda saha çalışmaları
8 Metamorfik (başkalaşım) kayalarda saha çalışmaları
9 Ara Sınav
10 Kıvrım içeren alanlarda saha çalışmaları ve haritalama yöntemleri
11 Fay içeren alanlarda saha çalışmaları ve haritalama yöntemleri
12 Saha çalışmalarında elde edilen verilerin değerlendirilmesi ve jeolojik rapor yazımı
13 Öğrenci Ödevleri / Sunumları
14 Öğrenci Ödevleri / Sunumları

ANA KAYNAKLAR:
Emre, T., 1997, Genel Jeoloji Çalışmalarında Rapor Hazırlama (Saha Jeolojisi II): DEÜ Müh.Fak. yayın no: 69, 3. baskı,82s.
Emre, T., 1997, Saha Çalışmaları (Saha Jeolojisi I), Ders Notları (yayımlanmamış), 64 s.
Altınlı, E., 1982, Saha Jeolojis Derlemesi: İÜ yayın no:2993, Yerbilimleri Fak. yayın no:6, İstanbul, 600s.
Önalan, M., 2000, Sahada Yerbilimi Çalışmaları (Saha Jeolojisi): İÜ Basimevi ve Film Merkezi, İstanbul, 599 s.

YARDIMCI KAYNAKLAR:
Atabey, E., (ed), 2003, Jeoloji El Kitabı:JMO yayınları:41, Ankara, 159 s.
Compton,R.R.,1962, Manuel of the field jeology: John Wiley and Sons, New York, 378p.
Karasar, N., 2011, Araştırmalarda Rapor Hazırlama, 16. Basım, Nobel Yayın Dağıtım/ Eğitim Bilimleri Dizisi, İstanbul,152 s.

Uzaktan eğitim ile ders içeriğinde belirtilen konuların görsel ve işitsel olarak anlatımı ve bu konularla ilgili bilgisayar oramında (veya arazide) uygulamalarının yaptırılması.
Saha çalışmaları öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılan çalışmaların öğrenciye örnekler ile aktarılması, bu aşamalarda kullanılan bilgisayar tabanlı (open source) programların anlatılması ve pekiştirici örnekler yaptırılması.
Teorik ve uygulama derslerde anlatılan konuların, öğrenci tarafından uygulanması ve kişisel arazi ödevi (Saha Raporu) kapsamında hazırlanması.

1 VZ Vize
2 ODV Ödev/Proje
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.20 + ODV * 0.30 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.20 + ODV * 0.30 + BUT * 0.50

Dersin değerlendirme kriterleri şu şekilde uygulanır:
Yil içi : Ara Sınav (%20) + Ödev (%30)
Yıl sonu : Final veya Bütünleme Sınavı (%50)
Toplam : %100

1. Ara Sınav ve Final Sınavı: Bu sınavlarda boşluk doldurma (%10), doğru/yanlış (%20), problem çözmeye dayalı yorum yeteneğini sınayan çoktan seçmeli (%20) ve klasik sorularla (%50) değerlendirme yapılır. Sınavlar DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM PORTALI (https://online.deu.edu.tr/) üzerinden online olarak gerçekleştirilir.

2. Öğrenci Ödevi: Jeolojide literatür çalışması, saha gözlemleri, veri analizi ve yorumlama aşamalarını içeren konu yada konular, dönem içerisinde öğrencilere ödev olarak dağıtılır. İlgili temel yerbilimsel çalışmaları konu alan kaynakların araştırması ve okuması için yönlendirilir. Her öğrenci bireysel olarak ödevini hazırlar. Hazırlanan arazi ödevleri 13. ve 14. haftalarda öğrenciler tarafından sözlü sunum şeklinde sunulur ve dönem sonunda (rapor yazım kurallari çerçevesinde) rapor olarak ders koordinatörüne teslim edilir.

3. "Ödev" notu, yukarıdaki 2. 3. ve 4. maddelerdeki değerlendirmelerin (sömestr başında ilan edilecek oranlarda) ortalamasından elde edilecek nottur. Ödev notu (100 üzerinden) 50 nin altında olanlar yılsonu sunavına giremezler.

Ders kapsamında aktarılan saha çalışmalarının (ÖÇ 1,2,3,4,5 ve 6) değerlendirilmesinde temel ölçüt (kriter); öğrencinin bu konulardaki uygulamaları ve sınavları yardım almadan yapabilmesidir.
Hazırlanacak olan ödevin (Saha Raporunun) değerlendirilmesinde (ÖÇ 7 ve 8) temel ölçüt (kriter); öğrencinin sunduğu raporda yaptığı çalışmaların özgünlüğü (başka rapor ve/veya çalışmalardan doğrudan alınmamış olması, bizzat öğrencinin yaptığı çalışmalar olması) ve temel jeolojik hata içermemesidir.
Ödev (Saha Raporu), http://jeoloji.deu.edu.tr/tr/ders-notlari/ web sayfasında bulunan rapor yazım kurallarına uygun olarak yazılmalıdır (ÖÇ 8).

Dersin yürütücüsü, asistanları ve öğrenciler tarafından yapılacak olan tüm sunumları dinleyerek soru-cevap şeklinde derse katkı ve katılım esastır. Öğrencinin, dersler sırasında dersin yürütücüsü ve/veya asistanlarının verdiği direktifleri uygulaması, anlık yada haftalık quizleri cevaplaması beklenir. Bu quizler dönem içi notunda değerlendirilebilir. Ders ve sınavlara UZAKTAN EĞİTİM PORTALI üzerinden bağlantı kurulması gerekmektedir. Ödev ve dersin işleyişi ile ilgili diğer detaylar, online derse ait web sayfasında duyurulacaktır.

Doç.Dr.Bora UZEL
e-posta1 : bora.uzel@deu.edu.tr
e-posta2 : uzel.bora@gmail.com
ofis tel : 0232 301 7343