: TOPLU PAZARLIK PSİKOLOJİSİ

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri

PROF.DR. ÖZLEM ÇAKIR

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri (İ.Ö)

Toplu pazarlık sürecinin, sosyal ve psikolojik yönlerini belirlemek ve işçi-işveren sendikalarında çalışabilecek olan öğrencilerimize, toplu pazarlık süreci ile ilgili kapsamlı bilgiler vermektir. Ayrıca çalışma hayatında toplu pazarlık ile ilişkili olarak karşılaşabilecekleri konu ve sorunlara daha geniş bir bakış açısından çözüm getirebilmeleri de amaçlanmaktadır.

1   Toplu pazarlık sürecini ve taraflarını, sosyal ve psikolojik yönleriyle tarif etmek.
2   Toplu pazarlık taraflarının örgütlenmesine ilişkin psikolojik kuramları analiz etmek ve söz konusu kuramların uygulamadaki yerini açıklamak.
3   Toplu pazarlık sürecini yürütmekten sorumlu temel kurum olan sendikayı sosyal bir örgüt olarak ifade etmek
4   Sendika üye ilişkisinin psikolojik yönlerini açıklamak ve sendika üye ilişkisindeki psikolojik sorunları yorumlamak.
5   Toplu pazarlık sürecinde ortaya çıkan uyuşmazlığın sosyal ve psikolojik boyutlarını analiz etmek ve bu uyuşmazlığa kalıcı çözümleri ana hatları ile belirtmek.

1 Temel Kavramların Açıklanması (Toplu pazarlık kavramı, endüstri ilişkileri sistemi, toplu pazarlığın tarafları
2 Endüstri İlişkileri Sisteminin Psikolojik Yönleri (Psikolojinin temel kuramları açısından sendikalı işçi davranışları)
3 Sendikalaşma Kuramları (Yapısal Yaklaşımlar, Bireysel Sendika Üyeliği Davranışı Yaklaşımları)
4 Sendikal Tutumlar (Genel tutumlar, Özel Tutumlar, Sendikal tutumlarla ilgili araştırmalar)
5 Sendikal Sosyalleşme
6 Sendikal Bağlılık (Normatif Sendikal Bağlılık, Araçsal Sendikal Bağlılık)
7 Sendikal Katılım (Resmi katılım, gayri resmi katılım, sendikal katılımın belirleyicileri)
8 Sendikal Doyum İkili Bağlılık
9 Kolektif Eylem ve Kolektif Eylem Teorileri (Uyuşmazlığa Dayalı Kolektif Eylem, Rasyonel Düşünen İnsan Teorisi, Sosyal Kimlik Teorisi)
10 Toplu Görüşme Toplu Pazarlık Strateji ve Taktikleri (Bölüştürücü Pazarlık, Birleştirici Pazarlık, Tutum ve Davranışların Biçimlendirilmesi, Örgüt İçi Pazarlık)
11 Endüstriyel Uyuşmazlık (Çeşitleri, Nedenleri)
12 Grev (Sosyal nedenleri, Greve eğilimlilik)

Leman Bilgin; Sendikalı İşçi Davranışlarının Psikolojik Boyutları, Anadolu Üniversitesi Yayınları, 2007.
Tunç Demirbilek; Toplu Pazarlığın Davranışsal Boyutu, Basisen Yayını, 1996.
Tunç Demirbilek/Özlem Çakır; Sendikal Bağlılık, Petrol-İş Yayını, 2004.
Şebnem Seçer; Endüstriyel Uyuşmazlık Biçimi Olarak Grevin Sosyolojik Açıdan Değerlendirilmesi , Çalışma Toplum, 2007/1.
Barış Seçer; Kadınların Sendikalara Yönelik Tutumları ile Cinsiyet Ayrımcılığı Algılarının Sendika Üyesi Olma İsteğine Etkisi , Çalışma Toplum, 2009/4.
Banu Uçkan/Deniz Kağnıcıoğlu; İşçilerin Sendikalara İlişkin Algı ve Tutumları:Eskişehir Örneği , Çalışma Toplum, 2009/3.
Can Şafak; Türkiye de Toplu Pazarlığın Değişen Çizgisi:1980-2005 , Çalışma Toplum, 2006/3.
Betül Urhan/Ahmet Selamoğlu; İşçilerin Sendikalara Yönelik Tutum ve Davranışları: Kocaeli Örneği , Çalışma Toplum, 2008/3.

Yetkili öğretim üyesinin ders yönlendirmesi, izlence takibi

1 ARS Arasınav
2 YIN Yarıyıliçi notu ARS * 1
3 FN Yarıyılsonu sınavı