: Organik Yapı Analizi

PROF.DR. GÜLSİYE ÖZTÜRK ÜRÜT

Kimya
Kimya (İ.Ö)

Bu dersin amacı organik bileşiklerin yapısal analizinde kullanılan UV-Vis Spektroskopisi, Kütle Spektroskopisi, FT-IR Spektroskopisi, 1H NMR Spektroskopisi, 13C NMR Spektroskopisi tekniklerini vermektir.

1   Organik bileşiklerin açık yapılarının tanımlanmasında kullanılan ışığa dayalı analiz yöntemlerini teorik bilgi birikimlerinden yararlanarak açıklayabilecektir.
2   UV-Vis Absorpsiyon Spektroskopisi yöntemini kullanarak organik bileşiklerin yapıları hakkında ne tür bilgileri elde edebileceğini öğrenecektir.
3   Kütle Spektroskopisi yöntemini kullanarak organik bileşiklerin yapıları hakkında ne tür bilgileri elde edebileceğini öğrenecektir.
4   FT-IR Spektroskopisi yöntemini kullanarak organik bileşiklerin yapıları hakkında ne tür bilgileri elde edebileceğini öğrenecektir.
5   1H NMR ve 13C NMR Spektroskopisi yöntemini kullanarak organik bileşiklerin yapıları hakkında ne tür bilgileri elde edebileceğini öğrenecektir.

1 Moleküler Spektroskopi, Elektromanyetik Spektrum
2 Spektroskopik Analiz Yöntemleri ve Organik Yapı Analizinde kullanılması
3 UV-Vis Absorpsiyon Spektroskopisi
4 UV-Vis Absorpsiyon spektrumlarının değerlendirilmesi
5 Kütle Spektroskopisi, Fragmantasyon ve çevrilmeler
6 Kütle spektrumlarının değerlendirilmesi
7 FT-IR Spektroskopisi
8 Ara Sınav
9 FT-IR spektrumlarının değerlendirilmesi
10 NMR Spektroskopisi
11 1H NMR Spektroskopisi, Kimyasal kayma değerleri, eşleşme sabitleri ve Spin sistemleri
12 1H NMR spektrumlarının değerlendirilmesi
13 13C NMR Spektroskopisi Kimyasal kayma değerleri, eşleşme sabitleri ve 13C NMR spektrumlarının değerlendirilmesi
14 Organik Bileşiklerin Birleştirilmiş Spektrum Analizleri

Ana kaynak: R.M. Silvertein, F.X. Webster, Spectrometric Identification of Organic Compounds, USA: John Wiley & Sons Inc. ,1998
Yardımcı kaynaklar: D. L. Pavia, G. M. Lampman, G. S. Kriz, Introduction to Spectroscopy: A guide for students of organic chemistry, Saunders College Publishing, 1979
Referanslar:
Diğer ders materyalleri: Kaynak kitapların ve internet ortamında yayınlanan ppt sunumları

Sunum, konu anlatımı, soru cevap tekniği, örneklendirme

1 VZ Vize
2 Q Quiz
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + Q * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + Q * 0.20 + BUT * 0.50

Final sınavının salgın nedeni ile yüz yüze yapılamaması durumunda ödev şeklinde yapılacaktır.

Öğrenci ara sınav, konu değerlendirme sınavı (Quiz) ve yarıyıl sonu sınavında sorulacak sorular ile değerlendirilecektir. Quiz sınavı dönem içerisinde iki adet yapılacak olup, quiz tarihleri ilk iki hafta içerisinde sınıfta öğrencilere duyurulur

Dönem boyunca derslerin %70'ine devam etme sorumluluğu öğrenciye aittir. Ders saatleri ile ilgili belirtilen zamana uyulmalıdır. Derslerde ve sınavlarda meydana gelebilecek etik-dışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir. D.E.Ü. Fen Fakültesi öğretim ve sınav uygulama esasları yönetmeliğini http://web.deu.edu.tr/fen adresinden temin edebilirsiniz.

DEU Fen Fakültesi Kimya Bölümü
e-posta: gulsiye.ozturk@deu.edu.tr

Çarşamba 15.00 -17.00

Ders anlatımı 13 2 26