DERS ADI

: Biyokimya Laboratuvarı I

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
KİM 3025 Biyokimya Laboratuvarı I ZORUNLU 0 3 0 3

Dersi Veren Birim

Kimya

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF.DR. MÜNİRE NALAN DEMİR

Dersi Alan Birimler

Kimya
Kimya (İ.Ö)

Dersin Amacı

Bu ders kapsamında; öğrencilerin biyokimya laboratuarındaki temel teknikleri öğrenmeleri amaçlanmaktadır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   1. Protein ve aminoasitlerin bazı özelliklerini ortaya koymaya yönelik deneysel uygulama yapabilir ve sonuçlarını yorumlayabilir. Bir kaynaktan protein izolasyonunu gerçekleştirebilir ve içeriğindeki protein miktarını tayin edebilir.
2   2. Enzim aktivitesine substrat, enzim miktarı, pH ve sıcaklık gibi faktörlerin etkilerini inceleyebilir ve sonuçlarını yorumlayabilir.
3   3. Biyolojik kaynaklarda karbohidrat varlığını ve özelliklerini ortaya koymaya yönelik deneysel uygulama yapabilir ve sonuçlarını yorumlayabilir.
4   4. Yağların çözünürlük ve sabunlaşma gibi özelliklerini deneysel olarak inceleyebilir ve sonuçlarını yorumlayabilir.
5   5. Biyolojik bir kaynaktan DNA izolasyonuna yönelik deney tasarlayabilir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 GENEL LAB TEKNİKLERİ, KİMYASAL HİJYEN VE İSTATİSTİKSEL ANALİZ
2 AMİNOASİTLERİN KALİTATİF DENEYLERİ
3 AMİNOASİT TİTRASYON EĞRİLERİ
4 TOPLAM PROTEİN TAYİNİ
5 FARKLI KAYNAKLARDAN PROTEİN İZOLASYONU
6 AMİLAZ AKTİVİTESİNİN ENZİM VE SUBSTRAT DERİŞİMİNE BAĞIMLI DEĞİŞİMİ
7 AMİLAZ AKTİVİTESİNİN pH a BAĞIMLI DEĞİŞİMİ
8 Arasınav
9 AMİLAZ ENZİMİNİN KADMİYUM İYONLARI İLE İNHİBİSYONU VE İNHİBİSYON KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ-I
10 AMİLAZ ENZİMİNİN KADMİYUM İYONLARI İLE İNHİBİSYONU VE İNHİBİSYON KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ-II
11 KARBOHİDRATLARDA TANIMA TEPKİMELERİ VE OSAZON OLUŞUMU
12 LİPİDLERİN ÇÖZÜNÜRLÜĞÜ VE SABUNLAŞMA SAYISI TAYİNİ
13 DNA İZOLASYONU
14 Telafi

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak:
Bonner, P.L.R., Hargreavees, A.J., Basic Bioscience Laboratory Techniques, Willey-Blackwell, 2010.
Yardımcı kaynaklar: Glencross H, Ahmed N, Wang Q, Biomedical Science Practice, 978-0-19-953329-9, Oxford University Press.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

İnteraktif anlatım, Soru cevap tekniği, Deneysel , uygulama ve rapor

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 OD Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + OD * 0.30 + FN * 0.40
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + OD * 0.30 + BUT * 0.40


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Deneysel uygulamalarda verilen temel kavramları anlamlı öğrenmesi, kavramların birbirleri ile ilişkilendirmesi, sebep-sonuç ilişkilerini kurulabilmesi ve soru veya problemlere yönelik mevcut bilgilerini kullanarak yorum yapabilmesi ve fikir üretiminin değerlendirilmesi ara sınav, final sınavı, deneysel uygulamalara aktif katılım, raporlarla gerçekleştirilecektir. Dersi veren öğretim üyesi ilk dört hafta içinde sınıfta ödev konu veya konularını öğrencilere dağıtır ve dönemin son iki haftası içinde sınıfta imza karşılığı toplayacağı gün veya günleri sınıfta duyurur.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

DEU Fen Fakültesi Kimya Bölümü
e-posta: nalan.tuzmen@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba 15.00-17.00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Uygulama 13 3 39
Ara sınava hazırlık 1 2 2
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 4 4
Haftalık ders öncesi/sonrası hazırlıklar (ders materyallerinin, makalelerin okunması vb.) 13 0,5 13
Ödev/Sunum/Rapor hazırlama 11 1 11
Final Sınavı 1 2 2
Ara Sınav 1 2 2
Proje Ödevi 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 74

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17
ÖK.155551515555
ÖK.254551515555
ÖK.35555515555
ÖK.455555555
ÖK.555555555