: Uzaktan Eğitimde Teori ve Uygulamalar

Eğitim Teknolojileri Doktora

Doktora

Eğitim Teknolojileri Doktora

Bu dersin amacı, dünyanın hemen hemen her bölgesinde kullanılan ve son yıllarda oldukça hızlı bir şekilde gelişen uzaktan eğitim kavramını öğrencilere tanıtmak ve yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkan teorileri, uzaktan eğitimin uygulamalarını geliştirmek için nasıl daha iyi kullanılabileceğini tartışmaktır. Ders ayrıca, eğitim ortamında uzaktan eğitim kavramını, çeşitli uzaktan eğitim teorilerini, ilkelerini ve uygulamalarını ve onun organizasyonu ve yönetimini tanımlamayı amaçlamaktadır.

1   Uzaktan eğitim hakkında bilgi sahibi olur
2   Teknolojinin uzaktan eğitimde nasıl kullanıldığını bilir
3   Uzaktan eğitimle ilgili yapılmış araştırmaları inceler ve alınyazına sağlayabileceği katkıyı planlar
4   Uzaktan eğitimde varolan uygulamaları bilir ve öğretim planına göre bu uygulamalar arasından seçim yapabilir
5   bir uzaktan eğitim programı geliştirebilir (ihtiyaçları belirler, planlar, içeriği geliştiri, ve sonuçları değerlendirebilir)

1 Giriş
2 Uzaktan Eğitimin Temelleri
3 Teknolojinin yenilikçi kullanımı
4 Uzaktan eğitim ve Açık Öğrenme
5 Uzaktan Eğitimde Araştırmalar
6 Uzaktan eğitimde öğrenme ve Öğretme
7 Projeler
8 Uzaktan eğitime kuramsal yaklaşımlar
9 Uzaktan eğitimde Uygulama Metodları
10 Uzaktan eğitimde Uygulama Metodlarını seçme
11 Uzaktan eğitimde kullanılacak özel uygulamalar
12 Uzaktan eğitimde süreç değerlendirme
13 Uzaktan eğitimde imkan ve sınırlılıklar
14 Uzaktan eğitimin geleceğiUzaktan eğitimin geleceği
15 Proje DeğerlendirmeProje Değerlendirme
16 Proje DeğerlendirmeProje Değerlendirme

Handbook of Distance Education: Edition 3 Michael Grahame Moore May 7, 2013
Trends and Issues in Distance Education: International Perspectives Lya Visser January 1, 2012
An Introduction to Distance Education: Understanding Teaching and Learning in a New Era M.F. Cleveland-Innes D.R. Garrison February 25, 2010

Bu derste belirlenen temel öğretim yaklaşımı bilginin ortak inşası olacaktır. Sınıf ortamında bilgisayar destekli öğretim uygulamalarını geliştirmek ve bunları belirlenen uygun eğitim/ öğretim modelleriyle birlikte sunmak bugünün Türkiye sinde öğretmenlerden (sizlerden) beklenen bir yaklaşım olduğundan, bu dersin öğretim modeli öğrencilerin ve öğretmenin belirlenen konuda işbirliği ve koordinasyonuna dayanır. Bu yaklaşım modelinde birlikte yaparak öğrenme (collaborative learning ) ve aktivite tabanlı öğrenme (activity based larning) bulunmaktadır. Bu bağlamda, öğretmen rehberlik görevini üstlenir ve aktif bir öğrenme ortamı oluşturarak öğrenme süresince öğrencilerin ihtiyaç duyduğu/duyabileceği desteği verir. Sunulan bilgiler ve hazırlanan haftalık aktiviteler öğrencilerin bilgileri direkt almak yerine kendi zihninde anlamlaştırıp hem bugün hem ileriye dönük kullanabileceği bilgiler olacaktır. Sizden beklenen bu alanda yeteneklerinizi geliştirip, yapacağınız ve edineceğiniz her bilginin kişisel ve öğretim hayatınızdaki performansınıza olumlu yansıyacağına inanmanızdır. Her biriniz ders süresince gösterdiğiniz olumlu ve anlamlı çıktılarla puan alacak ve öğrenci merkezli bir değerlendirmeye tabi tutulacaksınız.

Başarılı / Başarısız

Dr. Öğr. Üyesi Kürşat ARSLAN