DERS ADI

: Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
VET 2009 Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi ZORUNLU 2 2 0 3

Dersi Veren Birim

Veteriner Hekimliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF.DR. METİN ÇABUK

Dersi Alan Birimler

Veteriner Hekimliği

Dersin Amacı

Hayvanların beslenmesinde kullanılan yem maddelerinin çeşitleri, sınıflandırılması ve özellikleri ile yem katkı maddelerini öğretmek ve tanıtmak, Yem hijyeni, yem analizleri ve yemlerin hazırlanması ve üretim teknolojileri konularında bilgi kazandırmaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Yem maddelerinin öğrenir ve tanınması
2   Yem analiz metotlarını anlatır
3   Hayvan beslemede yaygın olarak kullanılan yemler ve yem maddelerinin besin madde içeriklerini öğrenmek
4   Yem maddelerinin farklı hayvan türlerinin metabolizmalarındaki etkilerini bilmek

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Yemlerin tanımı, sınıflandırılması ve değerliliğini etkileyen faktörler Yemlerin hazırlanması, yem bileşimi, yemlerdeki antinütrisiyel faktörler
2 Kaba yemler Çayır ve Mera- Yeşil yemler,Kuru Ot Üretimi ve Yöntemleri, Silaj yemleri
3 Konsantre yemler Tane Yemler, endüstri yan ürünleri
4 Konsanre yemler Hayvansal kökenli yemler,Yemlik yağlar, Alternatif yem maddeleri
5 Yem katkı maddeleri Antioksidanlar, silaj katkı maddeleri,Lezzetlendiriciler
6 Yemlerde antinutrisiyel maddeler
7 Yem hijyeni
8 Yem teknolojisi
9 Yem teknolojisi
10 Yem teknolojisi
11 Yem analizleri
12 Yem analizleri
13 Hayvan besleme alanında biyoteknolojinin uygulanışı
14 Hayvan yemlerinde Nanoteknolojinin uygulanış

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ergün, A., Tuncer, Ş.D., Çolpan, İ., Yalçın, S., Yıldız, G., Küçükersan, M.K., Küçükersan, S., Şehu, A. (2004). Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi. 2. Baskı, Pozitif Mat., Ankara. 1) Ensminger, M.E., Oldfield, J.E., Heinemann, W.W. (1990). Feeds and Nutrition. 2nd Ed., The Ensminger Publishing Company, USA. 2) Perry, T.W., Cullison, A.E., Lowrey, R.S. (2003). Feeds and Nutrition, 6th Ed, Prince Hall, Upper Saddle River, New Jersey.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım, soru-cevap, tartışma

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Öğrenci ara sınav ve yarıyıl sonu sınavında sorulacak sorular ile değerlendirilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Dönem boyunca teorik derslerin %70'ine devam etme sorumluluğu öğrenciye aittir. Ders saatine ve istenmesi halinde ödev teslimi ile ilgili belirtilen zamana uyulmalıdır. Derslerde ve sınavlarda meydana gelebilecek etik-dışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Dokuz Eylül Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Hayvan Besleme ve beslenme hastalıkları ABD
Cumhuriyet Mahallesi, Cami Sokak, No: 3, Posta Kodu: 35890, Kiraz/İZMİR
e-posta: cabuk.metin@deu.edu.tr
Telefon: 0 (232) 572 35 30 - 14504

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Uygulama (Reflection) 14 2 28
Ders Anlatımı 14 2 28
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 7 7
Final Sınavına Hazırlık 2 4 8
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 87

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.15555555
ÖK.25555555
ÖK.35555555
ÖK.45555555