DERECE PROGRAMLARI

: İngilizce Finansal İktisat Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

İktisat, ekonomik birimlerin üretim ve kaynak değılımı konusunda aldıkları karar süreçlerini inceleyen bir bilim dalıdır. İktisat disiplininin konusu, piyasalar, kurumlar, devlet, büyüme, gelişme, enflasyon, işsizlik gibi pek çok konuyu içermektedir.

İngilizce Finansal İktisat Tezsiz Yüksek Lisans programı, kamu ve özel sektörde çalışan veya çalışmayı planlayan adaylara, finansal iktisat teorisi konusunda derin bilgi kazandırmayı ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermeyi hedeflemektedir. Program, iktisat biliminin temelleri üzerinde yoğunlaşarak, adayların gelişen iktisadi olayları değerlendirme, yorumlama ve politika oluşturma yeteneklerini geliştirmelerini sağlama amacını taşımaktadır. Zorunlu ve seçimlik dersler, finansal iktisada ilişkin kavramları tanıma, ekonomiyi okuma ve anlama becerilerini geliştirme ve ekonomik analiz yöntemlerini uygulayabilme amacı ile oluşturulmuştur. Programın eğitim dili İngilizcedir.

Kazanılan Derece

İngilizce Finansal İktisat (Tezsiz Yüksek Lisans Derecesi)

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Lisans Diploması; Not Döküm Çizelgesi.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
Türkiye deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır.
Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.

Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir.
Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Öğrenci 2 yıllık eğitimi sonunda 90 AKTS kredisine sahip olmalıdır.
Öğrencinin hiçbir dersten kalmamış olması gerekmektedir.
Öğrencinin dönem projesinden başarılı olması gerekmektedir.
Kümülatif Ortalama 4.00 üzerinden 2.50 olmalıdır.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi İngilizce İktisat Anabilim Dalı İngilizce Finansal İktisat Tezsiz Yüksek Lisans Programında 11 öğretim üyesi ve 6 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Fakülte bünyesinde programın uygulanması için gerekli düzeyde donatılmış (4 adet) seminer salonu, (2 adet), akıllı derslikler/teknolojik derslikler, (21 adet) derslik, (3 adet) bilgisayar laboratuvarı ve konferans salonu mevcuttur. Fakültemizdeki bilgisayar laboratuvarlarındaki, dinlenme salonlarındaki ve fakülte kütüphanesinde bulunan toplam 85 bilgisayar mesai günlerinde 08.30 22.00 arası lisansüstü öğrencilerinin kullanımına açıktır. Programın eğitim dili İngilizcedir.

Temel Program Kazanımları

1   Finansal iktisat alanında lisans düzeyinde edinilen teorik ve uygulamalı bilgileri derinleştirerek uygulamaya koyabilme,
2   Finansal iktisat alanındaki ulusal, uluslararası, profesyonel ve akademik literatürü okuma, anlama ve dile getirebilme,
3   İktisat politikalarını ve bu politikalarin finansal alanda yarattığı etkileri analiz etme ve eleştirel değerlendirerek yorumlayabilme,
4   Alanındaki teorik bilgiye hâkim olarak, aynı alandaki ve/veya farklı bir alandaki bilgilerini uzmanlık düzeyinde derinleştirme,
5   Finansal ekonomi alanının gerektirdiği istatistiksel, matematiksel ve ekonometri araçlarını kullanabilme,
6   Yaşam boyu öğrenmenin farkında olma,
7   İleri araştırma yöntemleri konusunda bilgiye sahip olma,
8   İleri düzey çalışmalarını bağımsız olarak yürütme yetkinliğine sahip olma,
9   Etik değerlere saygılı olarak bilimsel araştırma yapabilme,
10   Çalışmalarını Türkçe ve İngilizce olarak sözlü ve yazılı aktarabilme becerisine sahip olma.

Mezunların İstihdam Profilleri

İngilizce Finansal İktisat Tezsiz Yüksek Lisans programı mikroiktisat, makroiktisat gibi temel ekonomi konuları ile bu alanlarla kesişen ve kamu/özel kurum ve kuruluşlarında çalışan ya da çalışmayı planlayan adayların ihtiyaç duyacakları düzeyde iktisadi analiz yöntemlerini içeren dersleri kapsamaktadır. Mezunlarımız özel sektörde bankalarda, danışmanlık ve denetim şirketlerinde veya yabancı kuruluşlarında istahdam edilirken, kamu sektöründe kamu bankaları, Merkez Bankası veya KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) ile başvurulan bütün kamu kurumlarında çalışabilmektedir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Mezunlar kendi uzmanlık alanlarında ilgili iş pozisyonlarına başvurabilirler.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

İngilizce Finansal İktisat Tezsiz Yüksek Lisans programı mikroiktisat, makroiktisat gibi temel ekonomi konuları ile bu alanlarla kesişen ve kamu/özel kurum ve kuruluşlarında çalışan ya da çalışmayı planlayan adayların ihtiyaç duyacakları düzeyde iktisadi analiz yöntemlerini içeren dersleri kapsamaktadır. Programın ders planı açısından özellikleri aşağıda yer almaktadır: - Programda yer alan zorunlu dersler, temel mikro ve makro iktisat dersleri ile adayların ihtiyaç duyabileceği iktisadi analiz yöntemleri inceleyen dersleri içermektedir. - Program kapsamında, zorunlu derslerin dışında öğrenciler farklı uzmanlık alanlarında açılmış olan seçimlik dersleri de alabilmektedir. Seçimlik dersler, adayların kariyer hedeflerine bağlı olarak farklı uzmanlık alanlarında yoğunlaşmalarına olanak sağlamaktadır. Programla kazandırılması amaçlanan iktisadi bakış açısı, zorunlu ve seçmeli dersler kapsamındaki güncel örnekler ve uygulamalarla desteklenmektedir. - Derslerin tümü, daha önce iktisat eğitimi almış/almamış adaylara, ekonomiyi anlama, yorumlama ve uygulama konusunda bilgi ve donanım kazandırmak amacı ile tasarlanmıştır.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 SBE 7000 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği ZORUNLU 3 0 0 5
G 2 EFE 7005 Finansal Ekonom I ZORUNLU 3 0 0 7
G 3 EFE 7035 Ekonomide Kantitatif Metodlar ZORUNLU 3 0 0 6
G 4 EFE 7033 Açık Ekonomi ZORUNLU 3 0 0 6
G 5 EFE 7031 Mikroekonomik Analiz ZORUNLU 3 0 0 6
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 EFE 7002 Kurumsal Finansman ZORUNLU 3 0 0 8
B 2 EFE 7006 Finansal Ekonomi II ZORUNLU 3 0 0 7
B 3 EFE 7004 Finansal Ekonometri ZORUNLU 3 0 0 8
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 7
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 EFE 7010 Kamu Finansmanı SEÇMELİ 3 0 0 7
B 2 EFE 7008 Endüstriyel Organizasyon SEÇMELİ 3 0 0 7
 
3 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 EFE 7099 Dönem Projesi ZORUNLU 0 0 0 10
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 20
TOPLAM:   30
 
3 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 EFE 7009 Finansal Aracılar SEÇMELİ 3 0 0 10
G 2 EFE 7011 Uluslararası Finansal Piyasalar SEÇMELİ 3 0 0 10
G 3 EFE 7013 Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi SEÇMELİ 3 0 0 10
G 4 EFE 7023 Endüstriyel Organizasyon SEÇMELİ 3 0 0 10
G 5 EFE 7017 Parasal İktisat SEÇMELİ 3 0 0 10
G 6 EFE 7019 Türkiye Ekonomisinin Yapısı SEÇMELİ 3 0 0 10
G 7 EFE 7021 Türev Piyasalar SEÇMELİ 3 0 0 10
G 8 EFE 7015 Finansal Risk Analizi ve Yönetimi SEÇMELİ 3 0 0 10
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Forumu nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ. Lisans Üstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği nin ve SBE Uygulama Esasları nın ilgili maddeleri uygulanır.
http://www.deu.edu.tr/DEUWeb/Icerik/Icerik.php KOD=13260
http://www.sbe.deu.edu.tr/icerik.php id=0029

Mezuniyet Koşulları

Tezsiz Yüksek Lisans programı, ilgili dersler (80 AKTS) ve Dönem Projesi (10 AKTS) olmak üzere toplamda 90 AKTS'den oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam zamanlı

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Saadet KASMAN
E-posta: saadet.kasman@deu.edu.tr
Tel: 0 232 301 82 13