DERECE PROGRAMLARI

: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, Manevi Danışmanlık ve Bakım Tezsiz Yüksek Lisans Programı 2019 yılında kurulmuştur.

Kazanılan Derece

Manevi Danışmanlık Tezli Yüksek Lisans Derecesi

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Lisans diploması; Not döküm çizelgesi.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
Türkiye deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır.
Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.
Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir.
Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.


Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

1 yıl, 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 120 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Manevi Danışmanlık Tezli Yüksek Lisans programında farklı disiplinlerden 16 öğretim üyesi ve 10 araştırma görevlisi bulunmaktadır. 2 yıl süren tezli yüksek lisans programı 4 dönemden oluşmaktadır. Programda sunulan derslerin dili Türkçedir.
Sosyal Bilimler Enstitüsü Bilgisayar Laboratuarında 40 (kırk) bilgisayar ve bölüm öğretim elemanlarının kullanmaları amacıyla 8 (sekiz) adet bilgisayar Tezli/Tezsiz yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin kullanımına açıktır.
Temel Program Kazanımları:
1-)Öğrenci genel olarak manevi danışmanlığın esaslarını, dini ve kültürel kaynaklarını, gelişimini ve günümüzdeki bilimsel uygulamalarla ilişkisini kurar.
2-)İnsanın biyolojik, psikolojik, manevi yapısı ve yeteneklerini kavrar ve bunların birbirleriyle etkileşimleri konusunda bilgi sahibi olur.
3-)İnsanın duygu, düşünce ve edimlerinin gerisindeki psiko-biyolojik motivasyonları öğrenir.
4-)İslam kültüründeki maneviyat ile ilgili temel kavramları ve bu konuyla ilgili ilim dallarını ve manevi destekle ilgili bakım kurumlarını tanır.
5-)Manevi danışmanlık, manevi rehberlik, dini danışmanlık, manevi destek ve manevi bakım kavram ve uygulamalarını tarihi ve güncel örnekleriyle tanır; aralarındaki benzerlik ve farkları keşfeder.
6-)Kurandaki kıssaların ve temel ahlaki kavramların psikolojik, sosyolojik ve psikoterapötik boyutlarını kavrar.
7-)Manevi danışmanlığın kültürel ve tarihsel boyutlarıyla kavrayarak danışan-danışman ilişkisinin ahlaki ilkelerine dair tutum geliştirir.
8-)Psikolojik problemlerin çeşitlerini, nedenlerini tanır ve modern bilimsel sağaltım yöntemleriyle nasıl tedavi edilebileceği konusunda bilgi sahibi olur.
9-)Psikolojik gelişim dönemleri ile manevi gelişim teorileri arasında ilişki kurar ve depresyon, yas, ölüm, travma vb. durumlar ile nasıl başa çıkabileceği konusunda bilgi sahibi olur.
10-)Sosyal bilimlere özgü araştırma yöntemlerine dair bilgi sahibi olur.
11-)Temel iletişim becerilerini ve hasta psikolojisini öğrenerek hasta, hasta yakınları ve sağlık personeli ile sağlıklı iletişim kurar.
12-)Toplumda yaygın olan sosyal psikolojik içerikli telkin, teskin, taziye vb. manevi yardımlaşma ve dayanışma örneklerinin önemi ve işlevlerini kavrar.
13-)Manevi danışmanlığın ihtiyaç duyulduğu farklı kurumlarda hizmet verebilecek gerekli donanıma sahip olur.
14-)Yapmış olduğu incelme, araştırma ve vaka örneklerini temel bilimsel ölçütlere uygun olarak raporlaştırabilir.

Temel Program Kazanımları

1   Öğrenci genel olarak manevi danışmanlığın esaslarını, dini ve kültürel kaynaklarını, gelişimini ve günümüzdeki bilimsel uygulamalarla ilişkisini kurar.
2   İnsanın biyolojik, psikolojik, manevi yapısı ve yeteneklerini kavrar ve bunların birbirleriyle etkileşimleri konusunda bilgi sahibi olur.
3   İnsanın duygu, düşünce ve edimlerinin gerisindeki psiko-biyolojik motivasyonları öğrenir.
4   İslam kültüründeki maneviyat ile ilgili temel kavramları ve bu konuyla ilgili ilim dallarını ve manevi destekle ilgili bakım kurumlarını tanır.
5   Manevi danışmanlık, manevi rehberlik, dini danışmanlık, manevi destek ve manevi bakım kavram ve uygulamalarını tarihi ve güncel örnekleriyle tanır; aralarındaki benzerlik ve farkları keşfeder.
6   Kurandaki kıssaların ve temel ahlaki kavramların psikolojik, sosyolojik ve psikoterapötik boyutlarını kavrar.
7   Psikolojik problemlerin çeşitlerini, nedenlerini tanır ve modern bilimsel sağaltım yöntemleriyle nasıl tedavi edilebileceği konusunda bilgi sahibi olur.
8   Manevi danışmanlığın ihtiyaç duyulduğu farklı kurumlarda hizmet verebilecek gerekli donanıma sahip olur.
9   Toplumda yaygın olan sosyal psikolojik içerikli telkin, teskin, taziye vb. manevi yardımlaşma ve dayanışma örneklerinin önemi ve işlevlerini kavrar.
10   Yapmış olduğu inceleme, araştırma ve vaka örneklerini temel bilimsel ölçütlere uygun olarak raporlaştırabilir.
11   Türk-İslam düşünce geleneğindeki maneviyat içerikli literatüre sahip olur ve bilgi birikimiyle birlikte bunları toplum yararı için kullanır.

Mezunların İstihdam Profilleri

Manevi Danışmanlık Tezsiz Yüksek Lisans programlarından mezun olan öğrencilerimiz, Diyanet İşleri Başkanlığı nın çeşitli kamu kuruluşlarıyla (Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı) yapmış olduğu protokoller çerçevesinde ilgili kamu kurumlarında Manevi Danışman olarak görev alır. Ayrıca özel sektörün ilgili kurumlarında istihdam edilebilmektedirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Mezunlar kendi uzmanlık alanlarında ilgili üst eğitim kurumlarına başvurabilirler.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Manevi Danışmanlık Tezsiz Yüksek Lisans programı öğretim planında öğrencilere toplam 120 AKTS?ye karşılık gelen dersler sunulmuştur. Öğrencilerin programı başarıyla tamamlayabilmeleri için toplam 120 AKTS karşılığı seçmeli dersleri başarıyla tamamlamaları ve 4.00 üzerinden en az 2.50 ağırlıklı bir not ortalamasına ulaşmaları zorunludur. Öğrenci 15 Akts?lik dönem projesini başarıyla tamamlamalıdırlar.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 SBE 7000 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği ZORUNLU 3 0 0 5
G 2 MDR 7021 Manevi Danışmanlığın Sosyo- Kültürel Temelleri ZORUNLU 3 0 0 5
G 3 MDR 7017 Din Psikolojisi ZORUNLU 3 0 0 5
G 4 MDR 7019 Danışmanlık Meslek İlkeleri ve Adabı ZORUNLU 3 0 0 5
G 5 MDR 7013 Maneviyat, Kuran ve Etik ZORUNLU 3 0 0 5
G 6 MDR 7015 İslam Düşüncesinde Maneviyat İlmi: Ruhsal Tıp ZORUNLU 3 0 0 5
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 MDR 7010 Türk-İslam Kültüründe Şifa Geleneği ve Şifa Merkezleri ZORUNLU 3 0 0 5
B 2 MDR 7012 Dinsel Psikopatoloji ZORUNLU 3 0 0 5
B 3 MDR 7018 Dezavantajlı Guruplar ve Manevi Bakım ZORUNLU 3 0 0 5
B 4 MDR 7016 Din Söylemlerinde Maneviyat ZORUNLU 3 0 0 5
B 5 MDR 7199 Dönem Projesi ZORUNLU 0 1 0 5
B 6 MDR 7014 Maneviyat Eğitimi ZORUNLU 3 0 0 5
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 
3 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 30
TOPLAM:   30
 
3 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği web adresi: http://www.sbe.deu.edu.tr/icerik.php id=0028

Mezuniyet Koşulları

Tezli Yüksek Lisans programı, toplamda 120 AKTS VE 30 Akts lik tezden oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam zamanlı

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Prof. Dr. Osman BİLEN
Tel: 0232 4120025
e-posta: osman.bilen@deu.edu.tr