DERECE PROGRAMLARI

: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezli Yüksek Lisans programı 2018 yılında kurulmuştur. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalının; Türkiye genelinde Gastronomi ve Mutfak sanatları alanında gerçekleştirilecek bilimsel çalışmaların sayısının ve niteliğinin artırılmasına katkı sağlaması hedeflenmiştir.

Kazanılan Derece

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Aynı veya ilgili disiplinlerde Lisans Derecesi, Not Döküm Belgesi (Transkript), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) veya eşdeğer GRE, GMAT ve Dil Yeterliliği sınavlarından kabul edilebilir puan ile lisans derecesinde kazanılan genel not ortalaması ile ALES puanına göre kabul edilebilir ağırlıklı puana sahip olmak gerekir. ALES ve Yabancı Dil puanı aranıp aranmayacağı ile ilgili istisnai durumlar Enstitü duyurusunda yer alır. Ancak; Konservatuvar programları ile Güzel Sanatlar Fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde,Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının yüksek lisans programlarına başvurularında ALES şartı aranmaz. Kesin kabul, ilgili akademik birim komisyonunun değerlendirmesine bağlıdır. Uluslararası öğrencilerin kabul koşulları Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karar verilir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül Üniversitesinde aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

2 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 120 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Bu programın amacı öğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmaktır. Akademik personel yetiştirmenin yanı sıra, bu programın diğer bir amacı ise bilgi ve beceriyle donanmış, gerek ülke içinde, gerekse uluslararası alanda rekabet edebilecek bilinçli, bilgili yönetici şefler yetiştirmektir.

Temel Program Kazanımları

1   Gastronomi ve yiyecek içecek sektörü ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirebilme.
2   Gastronomi ve yiyecek içecek sektörü ile ilgili kuramlara ve ilkelere eleştirel anlayışla yaklaşmasını sağlayacak ileri düzey alan bilgisine sahip olabilme.
3   Gastronomi ve yiyecek içecek sektörünün gereksinim duyduğu dil becerilerini, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme
4   Gastronomi ve yiyecek içecek sektörüne ait güncel ve mesleki projeleri yönetebilme
5   Gastronomi alanında torik ve pratik bilgilere sahip olma
6   Gastronomi ve yiyecek içecek sektöründeki hizmet süreçlerini tanımlayabilme ve analiz edebilme.

Mezunların İstihdam Profilleri

Mezunlar gastronomi alanında faaliyet gösteren kamu ve özel sektörde, yönetici şef pozisyonlarında çalışabilmektedir. Ayrıca, üniversitelerin ilgili bölümleri ve alanlarında araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, öğretim üyesi pozisyonlarında akademik kariyer yapma olanakları bulunmaktadır.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Üçüncü düzey programlara başvurabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezli Yüksek Lisans programında zorunlu ve seçmeli dersler olup, 2 dönemde gerçekleştirilen derslerini başarıyla tamamlayan öğrenciler, son yıllarında tez yürütmek ve başarmakla yükümlüdürler. Staj olanağı yoktur. Birinci dönem derslerinde alanla ilgili teorik ağırlıklı giriş ve ilkeler verilmektedir. İkinci dönem ise analiz ve yorumlama ve araştırmaya dönük niteliktedir.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 GMS 5001 Gastronomi Bilimi ZORUNLU 3 0 0 6
G 2 GMS 5005 Yiyecek-İçecek Yönetimi ZORUNLU 3 0 0 6
G 3 GMS 5003 Beslenme Bilimi ve Sağlık ZORUNLU 3 0 0 6
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 12
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 GMS 5007 Türk ve Dünya Mutfakları SEÇMELİ 3 0 0 6
G 2 GMS 5013 Uluslararası ve Ulusal Gıda Mevzuatı SEÇMELİ 3 0 0 6
G 3 GMS 5011 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Analizi SEÇMELİ 3 0 0 6
G 4 GMS 5009 Menü Planlama SEÇMELİ 3 0 0 6
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 SBE 5000 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği ZORUNLU 3 0 0 5
B 2 GMS 5016 Mutfak ve Servis Yönetimi ZORUNLU 3 0 0 5
B 3 GMS 5096 Seminer ZORUNLU 0 2 0 2
B 4 GMS 5002 Gıda Güvenliği ve Sanitasyon ZORUNLU 3 0 0 5
B 5 GMS 5098 Uzmanlık Alanı ZORUNLU 2 0 0 3
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 10
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 GMS 5006 Gastronomi ve Turizm SEÇMELİ 3 0 0 5
B 2 GMS 5014 Mutfak Teknikleri ve Uygulamaları SEÇMELİ 3 0 0 5
B 3 GMS 5012 Gastronomi ve Güncel Gelişmeler SEÇMELİ 3 0 0 5
B 4 GMS 5010 Gastronomide Duyusal Analiz SEÇMELİ 3 0 0 5
 
3.Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 GMS 5099 Tez Çalışması ZORUNLU 0 1 0 30
TOPLAM:   30
 
4.Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 GMS 5099 Tez Çalışması ZORUNLU 0 1 0 30
TOPLAM:   30
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği web adresi: http://www.sbe.deu.edu.tr/sbe/mevzuat

Mezuniyet Koşulları

Yüksek Lisans programı teziyle beraber, ilgili dersler (55 AKTS), uzmanlık alanı dersi (2 AKTS), Seminer (3 AKTS) ve tez çalışması (60 AKTS) olmak üzere toplamda 120 AKTS'den oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam zamanlı

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Anabilim Dalı Başkanı : Doç. Dr. Turgay BUCAK
Tel: 0232 743 59 88
e-posta: turgay.bucak@deu.edu.tr