DERS ADI

: Mutfak Teknikleri ve Uygulamaları

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 5014 Mutfak Teknikleri ve Uygulamaları SEÇMELİ 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Dersin Düzeyi

Yüksek Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ.DR. TURGAY BUCAK

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Dersin Amacı

Doğrama teknikleri, pişirme yöntemleri konusunda bilgilendirmek, et suyu ve sos pişirme yeterliliğinin kazandırılması amaçlanmıştır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Mutfak planlamasını ve temel bölümlerini öğrenme
2   Mutfakta Hijyen ve Sanitasyon konusunda temel bilgilere sahip olma
3   Doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olma
4   Pişirme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olma
5   Et suyu ve soslar konusunda aldığı temel bilgileri uygulayabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Mutfak planlaması ve bölümleri/çeşitleri
2 Mutfağın planlanması ve iş organizasyonu
3 Mutfakta hijyen, sanitasyon uygulamaları ve güvenlik önlemleri.
4 Mutfakta ekipmanların işlevleri ve özellikleri
5 Teknik şartname ve standart tarife hazırlama
6 Kesme teknikleri ve lezzet vericiler
7 Kesme teknikleri ve lezzet vericiler / Ara Sınav
8 Et suyu ve soslar / Ara Sınav
9 Et suyu ve soslar
10 Uygulama; doğrama teknikleri ve pişirme yöntemleri
11 Uygulama; Mutfaklarda kullanılan doğrama teknikleri ve temel pişirme yöntemleri
12 Uygulama; Sebzelerden garnitür hazırlama ve saklama koşulları
13 Uygulama; Beyaz et suyu, Kahverengi et suyu hazırlama.
14 Uygulama; Temel ve türev sosların hazırlanması
15 Dönem Sonu Sınav
16 Dönem Sonu Sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Mutfak Teknolojisi. Cemal Türkkan yayınları Türkan C. (2010) Aşçılık. Cemal Türkkan yayınları Ders notları
Brown Amy (2000). Understanding food Belmont: Wadsworth Thomson Learning. Türkan C. (2010)

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım, Uygulama

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS* 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT* 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Uygulama 12 4 48
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 5 60
Vize Sınavına Hazırlık 1 7 7
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 125

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35555
ÖK.4
ÖK.5