DERS ADI

: Menü Planlama

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 5009 Menü Planlama SEÇMELİ 3 0 0 6

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Dersin Düzeyi

Yüksek Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ.DR. TURGAY BUCAK

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Dersin Amacı

Menü planlama ilke ve yöntemlerini öğrenmek ve çeşitli gruplara yönelik menüler planlayabilmektir

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Menü planlamanın yeterli ve dengeli beslenme için önemi konusunu kavrayabilme
2   Menü planlama aşamalarını öğrenme.
3   Menü çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olma
4   Özel gruplar için menü planlama konusunda beceri sahibi olma
5   Menü performansını ölçme yöntemlerini öğrenme.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Menü tanımı ve temel kavramlar
2 Menü çeşitleri
3 Menü Planlama ile ilgili kavramlar
4 Menü planlama ve hazırlama ilkeleri
5 Yemek kalorisi hesaplama
6 Yaşam dönemlerine göre menü planlama
7 Ara sınav
8 Ara sınav
9 Uygulama; Alacarte menü
10 Uygulama; tabldot menü hazırlama
11 Uygulama; Kahvaltı menüsü
12 Uygulama; çocuk menüsü
13 Uygulama; vejetaryen menüsü
14 Uygulama; özel menüler
15 Dönem sonu sınav
16 Dönem sonu sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Öğretim elemanı notları
Prof. Dr. Bahattin Rızaoğlu, Menü ve Yönetim, Detay Yayıncılık, 2013
Fügen Durlu-Özkaya ve Menekşe Cömert, 2010. Menü Planlama. Profesyonel Restoran Yönetimi (Mehmet Sarıışık eds.). Detay Yayıncılık.
Ninemeier, J. D. (2008). Menu Planning, Design, and Evaluation: Managing for Appeal and Profit. Second Edition. McCutchan Pub Corp.
Cemal Türkan 2003. Turizmde Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama. Detay yayıncılık

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS* 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT* 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 6 72
Vize Sınavına Hazırlık 1 3 3
Final Sınavına Hazırlık 1 4 4
Sunum Hazırlama 5 5 25
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 142

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.155
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.5555