DERS ADI

: Gastronomi ve Güncel Gelişmeler

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 5012 Gastronomi ve Güncel Gelişmeler SEÇMELİ 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Dersin Düzeyi

Yüksek Lisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ TOLGA AKCAN

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Dersin Amacı

Gelişen dünyada değişen yemek kültürlerini ve sofralarda kullanılan yeni yiyecek maddelerini öğrencilere anlatmak.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gıda sektörü ile ilgili yeni trendler hakkında bilgi sahibi olma
2   Fast food konusunda bilgi sahibi olma
3   Yeni trendler içerisinde GDO nun yerini tartışabilme
4   Gıda katkılarını sağlık açısında değerlendirebilme
5   Moleküler mutfak hakkında temel bilgiye sahip olma

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Dersin tanıtımı
2 Dondurulmuş gıdalar
3 Hazır yemekler
4 Hazır karışımlar ve harçlar
5 Fast food restoranlar ve çeşitleri
6 Gıda katkıları ve sağlık açısından değerlendirilmesi
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Sofralardaki yeni deniz ürünleri
10 Soslar
11 Baharatlar
12 GDO teknolojisi ve etkileri
13 Organik beslenme
14 Moleküler mutfak
15 Dönem sonu sınav
16 Dönem sonu sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Editör: Doç. Dr. Osman N. Özdoğan; YİYECEK İÇECEK ENDÜSTRİSİNDE TRENDLER [Kavramlar, Yaklaşımlar, Başarı Hikayeleri] İSBN 978-605-4940-52-3, ANKARA, 2014, DETAY YAYINCILIK
The International Culinary Schools at the Arts Institutes. (2008). International Cuisine. New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS* 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT* 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Yüz-yüze

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

tolga.akcan@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 6 72
Vize Sınavına Hazırlık 1 6 6
Final Sınavına Hazırlık 1 7 7
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 123

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.355555
ÖK.45
ÖK.55