DERS ADI

: ŞARAP BİLİMİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 3044 ŞARAP BİLİMİ SEÇMELİ 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

GÖRKEM GİRGİN

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Şarap, tarihçesi, üzüm, bağcılık ve şarap üretimi, şarap tadımı ve teknikleri hakkında temel bilgileri vermek

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Şarap ve şarap üretimi konusunda genel bilgi sahibi olma
2   Şarap tadımı ve değerlendirmesinde uygun davranış, sıra ve düzenini bilme
3   Şarap yapılan temel üzüm çeşitleri hakkında yeterli bilgi sahibi olma, yemek eşleştirmeleri konusunda fikir edinme
4   Dünyadaki önemli şarap bölgeleri ve şarap çeşitleri hakkında yeterli bilgiye sahip olma
5   Şarabın açılması ve servisini başarıyla gerçekleştirebilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Şarap üretimi tarihçesi
2 Bağcılık ve şarap üretiminde kullanılan üzümlerin tanıtılması
3 Bağcılık ve şarap üretiminde kullanılan üzümlerin tanıtılması
4 Dünyadaki önemli şarap üretim merkezleri ve ürettikleri ürünler
5 Dünyadaki önemli şarap üretim merkezleri ve ürettikleri ürünler
6 Şarap üretimindeki aşamalar ve üretim süreçleri
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Köpüklü şaraplar
10 Şarap servisi
11 Şarap servisi
12 Yemek ve şarap seçimi
13 Yemek ve şarap seçimi
14 Şarap tadımı
15 Dönem sonu sınav
16 Dönem sonu sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Raci Bostancı, Şarap Hakkında Herşey, ISBN 9789759513979,KAVAKLIDERE EĞİTİM, 2005
Doluca Şarapları Eğitim Seti

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 3 36
Vize Sınavına Hazırlık 1 3 3
Final Sınavına Hazırlık 1 4 4
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 81

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.14
ÖK.24
ÖK.34
ÖK.44
ÖK.54