DERS ADI

: HİJYEN VE SANİTASYON

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 1006 HİJYEN VE SANİTASYON ZORUNLU 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ GÖZDE TÜRKÖZ BAKIRCI

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Öğrencilerin gıda kaynaklı hastalıklar, fiziksel, kimyasal tehlikeler ve tarladan çatala üretim aşamalarında, taşınmasında ve kişisel olarak uygulanan önleyici tedbirler hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gıda bozulmasına neden olan mikrobiyolojik, kimyasal ve biyokimyasal faktörleri algılayabilme
2   Başlıca gıda gruplarında bozulmaya neden olan mikroorganizmalar ve organoleptik değişiklikleri tanımlayabilme.
3   Gıda bozulmasını kontrol eden teknikler hakkında bilgi sahibi olma
4   Gıda çalışanları için kişisel hijyenin önemi ve mutfak ve araç gerecin sanitasyonunu öğrenme
5   Gıda Güvenliği alanındaki mevzuat hakkında fikir sahibi olma

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gıda bozulmasına neden olan mikrobiyolojik, kimyasal, ve biyokimyasal faktörler
2 Gıda bozulmasını kontrol eden teknikler
3 Başlıca gıda gruplarında bozulmaya neden olan mikroorganizmalar
4 Başlıca gıda gruplarında bozulmaya neden olan mikroorganizmalar (devam).
5 Başlıca gıda gruplarında bozulmaya neden olan mikroorganizmalar (devam).
6 Gıda çalışanları için kişisel hijyenin önemi; mutfak ve araç gerecin sanitasyonu.
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Gıdaların satın alımı, işlenmesi, taşınması ve depolanmasına ilişkin gereklilikler ve hijyen
10 Gıda güvenliği tehlikelerinin tanımlanması
11 Yiyecek içecek işletmelerinde kritik kontrol noktalarının belirlenmesi
12 Etkili iş akım tablolarının hazırlanması ve kayıt tutma prosedürleri
13 ISO 22000:2005 yönetim sistemi standardının irdelenmesi
14 ISO 22000:2005 yönetim sistemi standardının irdelenmesi (devam)
15 Dönem Sonu Sınav
16 Dönem Sonu Sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Prof. Dr. Nilüfer Koçak, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda Ve Personel Hijyeni, İSBN 978-9944-223-24-9, Ankara, 2015, Detay Yayıncılık
Prof. Dr. Sıdıka Bulduk, Yrd. Doç. Dr. Emre Özgür Bulduk, Gıda Ve Personel Hijyeni, İSBN 978-975-8326-71-6, Ankara, 2014, Detay Yayıncılık

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 4 48
Vize Sınavına Hazırlık 1 2 2
Final Sınavına Hazırlık 1 3 3
Sunum Hazırlama 4 2 8
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 99

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.14
ÖK.23
ÖK.33
ÖK.43
ÖK.533