DERS ADI

: MUTFAK VE SERVİS MALZEME BİLGİSİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 2003 MUTFAK VE SERVİS MALZEME BİLGİSİ ZORUNLU 2 2 0 4

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ GÖZDE TÜRKÖZ BAKIRCI

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Mutfakta ve serviste kullanılan gıda dışı malzemelerin tanıtılması ve satın alma, dağıtım, depolama ile ilgili kavramların anlatılması amaçlanmıştır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Servis ve mutfak malzemelerini tanıma ve kullanım amaçlarına göre sınıflandırabilme
2   Servis ve mutfak malzemelerini iş sağlığı ve güvenliği kurallarına göre kullanabilme ve depolama
3   Mutfak ekipmanlarını hijyen ve sanitasyon kurallarını dikkate alarak amacına uygun kullanabilme
4   Servis ekipmanlarını hijyen ve sanitasyon kurallarını dikkate alarak amacına uygun kullanabilme
5   Servis ve mutfak ünitelerinin yerleşim planını oluşturabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Mutfakta Kullanılan Ekipmanlar Mutfak ve Servis Malzemelerini Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
2 Üretildikleri Maddeye göre Mutfak Ekipmanları Kullanım Amaçlarına Göre Ekipmanlar
3 Hazırlık Ünitesi Ekipmanları Pişirme Ünitesi Ekipmanları
4 Servise Hazır Ürünlerin Bekleme Ünitesi Bulaşık Yıkama Ünitesi
5 Mutfakta Bulunan Depolar Yiyecek İçecek Servis Bilgisi
6 Servis Malzemelerinin Gruplandırılması
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Kumaş Malzemeler
10 Porsenel Malzemeler
11 Metal Malzemeler
12 Cam Malzemeler
13 Servis Arabaları Servantlar
14 Masalar
15 Dönem sonu sınav
16 Dönem sonu sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Yrd.Doç.Dr.Yaşar YILMAZ, Servis Teknikleri, Detay Yayıncılık
Purchasing A Guide for Hospitality Professionals, David K. Hayes, Jack D. Ninemeier, Prentice Hall, USA, 2010 Modern Food Service Purchasing
Business Essentials to Procurement, Robert B. Garlough, Michel Suas, Delmar Publishing, USA, 2011

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım, Uygulama

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 2 24
Uygulama 12 2 24
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 2 24
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 5 5
Sunum Hazırlama 8 2 16
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 100

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.14
ÖK.243
ÖK.34
ÖK.44
ÖK.544