DERS ADI

: YİYECEK-İÇECEK MALİYET MUHASEBESİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 3009 YİYECEK-İÇECEK MALİYET MUHASEBESİ ZORUNLU 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ HAKAN ÖZKAYA

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Yiyecek içecek işletmelerinde üretilen yiyecek ve içeceklerin toplam ve birim maliyetlerini hesaplayabilmeyi ve bunları temel düzeyde muhasebeleştirebilmeyi öğretmek.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Fayda-maliyet analizi yapabilme ve maliyet raporlarını yorumlayabilme
2   Başabaş noktasını hesaplayabilme
3   İşletmede üretilen yiyecek ve içeceklere ilişkin toplam ve birim maliyetleri hesaplayabilme ve muhasebeleştirebilme
4   Maliyetlerin nasıl azaltılabileceği noktasında bilgi sahibi olma
5   İhtiyaç halinde işletme sahipleri, ortaklar ve çalışanlara maliyetler konusunda sunum yapabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Yiyecek İçecek İşletmeleri, İşleyişleri ve Özellikleri
2 Maliyet, Harcama, Gider Kavramı ve Gider Türleri
3 Satınalma ve Satınalma Süreci
4 Teslimalma ve Depolama
5 Yiyecek İçecek Üretim Maliyetleri ve Muhasebeleştirme
6 Yiyecek İçecek Üretim Maliyetleri ve Muhasebeleştirme
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Ürünlerin Depodan Çıkarılması (Stok Değerleme) ve Hazırlık
10 Üretim, Standart Reçeteler ve Standart Porsiyonlar
11 Başabaş Noktasının Hesaplanması
12 Satış ve Gelir Kontrolü
13 Yiyecek ve İçecek Maliyet Kontrolü
14 Yiyecek İşletmelerinde Karşılaşılabilecek Usulsüzlükler
15 Dönem Sonu Sınav
16 Dönem Sonu Sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Prof. Dr. Adnan TÜRKSOY, Konaklama Yönetim Muhasebesi, Turhan Kitabevi, Ankara, 2011.
2. Prof. Dr. Süleyman YÜKÇÜ, Maliyet Muhasebesi, Vizyon Yayınları, İzmir, 1999.
3. Prof. Dr. Süleyman YÜKÇÜ, Yönetim Muhasebesi, Birleşik Matbaacılık, İzmir, 2004.
4. Prof. Dr. Nilüfer KOÇAK, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009.
5. Yrd. Doç. Dr. Yaşar YILMAZ, Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolü, Detay Yayıncılık, Ankara, 2007.
6. Yrd. Doç. Dr. Özkan TÜTÜNCÜ, Turizm İşletmelerinde Maliyet Muhasebesi, Turhan Kitabevi, Ankara, 2001.
7. Doç. Dr. Dündar DENİZER, Konaklama İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2005.
8. Yrd. Doç. Dr. Alptekin SÖKMEN, Yiyecek içecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, Ankara, 2008.


Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Konu önce teorik olarak anlatılır, daha sonra örnekler yardımıyla uygulama yapılır.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Vize % 40, Final % 60.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Öğrenciler derste zamanında hazır bulunmalıdır.
Öğrenciler sınıfın ve okulun kurallarına uymalıdır.
Öğrenciler düzenli olarak derse devam etmelidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

hakan.ozkaya@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba 14:00 - 15:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 0

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.134
ÖK.24
ÖK.344
ÖK.4454
ÖK.544