DERS ADI

: YÖRESEL MUTFAKLAR

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 4042 YÖRESEL MUTFAKLAR ZORUNLU 2 2 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

GÖRKEM GİRGİN

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Yöresel mutfak ve yemekleri hakkında bilgi sahibi olmak

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Yöresel Türk Mutfakları çerçevesindeki değişik menülerin hazırlanmasında kullanılan ekipman, malzeme ve yöntemleri tanımlayabilme
2   Yöresel Türk mutfaklarında hazırlanan menü tipleri ve tarzları hakkında bilgi sahibi olma
3   Yöresel Türk Mutfakları menülerini hazırlarken güvenli, sağlıklı ve profesyonel davranış becerilerini uygulayabilme
4   Yöresel Türk Mutfakları menülerinin kalitesini değerlendirebilme
5   Farklı yörelere ait menüleri hazırlayabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Orta Anadolu Mutfağı
2 Doğu Anadolu Bölgesi Mutfağı
3 Güneydoğu Anadolu Mutfağı
4 Akdeniz Mutfağı
5 Ege Mutfağı
6 Karadeniz Bölgesi Mutfağı
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Uygulama; Orta Anadolu Mutfağı Yemekleri
10 Uygulama; Doğu Anadolu Bölgesi Mutfağı Yemekleri
11 Uygulama; Güneydoğu Anadolu Mutfağı Yemekleri
12 Uygulama; Akdeniz Mutfağı Yemekleri
13 Uygulama; Ege Mutfağı Yemekleri
14 Uygulama; Karadeniz Bölgesi Mutfağı Yemekleri
15 Dönem sonu sınav
16 Dönem sonu sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Makbule Gezmen Karadağ / Feride Çelebi / Yasemin Ertaş /Nevin Şanlıer, Geleneksel Türk Mutfağından Seçmeler , İSBN 978-605-4940-66-0, ANKARA, 2014, DETAY YAYINCILIK
Halıcı, Nevin. Ege Bölgesi Yemekleri. Ankara Güven Matbaası
Halıcı, Nevin. Güneydoğu Anadolu Yemekleri. Arı Ofset Matbaacılık
Halıcı, Nevin. Karadeniz Bölgesi Yemekleri. Gür-Ay Ofset Matbaacılık San.
Halıcı, Nevin. Türk Mutfağı. Oğlak Yayınları
Gürsoy, Deniz. Kuzeyden Güneye Doğudan Batıya Yöresel Mutfağımız. Oğlak Yayınları

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım, Uygulama

Değerlendirme Yöntemleri

Başarılı / Başarısız


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 2 24
Uygulama 12 2 24
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 5 60
Vize Sınavına Hazırlık 1 7 7
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 125

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.55