DERS ADI

: TREND MUTFAK UYGULAMALARI

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 3058 TREND MUTFAK UYGULAMALARI SEÇMELİ 1 2 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

GÖRKEM GİRGİN

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Mutfaklarda gelişen teknoloji, çalışanların eğitimi ve farkındalığın artması ile birlikte kaynakların etkin kullanımı konusunda gelişmeler yaşanmaktadır. Bu gelişmeler doğrultusunda Türkiye ve dünyadaki trend mutfak uygulamalarının öğrencilere aktarılması amaçlanmıştır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   1. Artık malzemeyi nasıl kullanacağını ve değerlendireceğini öğrenebilmesi
2   2. Alternatif besin kaynaklarını öğrenmek ve bunları mutfakta uygulayabilmek
3   3. Moleküler gastronomi ve füzyon mutfağı ilişkisi kavramak, bu kavramları mutfakta uygulayabilmek.
4   4. Yaratıcı yemek formülleri geliştirebilmek.
5   5. Türk ve dünya mutfağından yararlanarak fonksiyonel ve sağlıklı yemekler formülize edebilmek.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Vegan Mutfak
2 Vegan Mutfak
3 Atıksız Mutfak Reçeteleri
4 Sağlıklı Reçeteler
5 Füzyon Mutfak
6 Ara sınav
7 Ara sınav
8 Füzyon Mutfak
9 Moleküler Mutfak
10 Moleküler Mutfak
11 Yenilebilir Böcekler
12 Tarladan Tabağa
13 Tarladan Tabağa
14 Surf and Turf
15 Dönem sonu sınav
16 Dönem sonu sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Mehmet Sarıışık, Uluslararası Gastronomi, Detay Yayıncılık, 2015
Mehmet Sarıışık, Ulusal Gastronomi ve Türk Mutfağı, Detay Yayıncılık, 2015
Marion Guillemard, Mutfakta Dünya Turu, Erdem Yayıncılık, 2015

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

anlatım ve uygulama

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

daha sonra duyurulacaktır.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

daha sonra duyurulacaktır.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

daha sonra duyurulacaktır.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

daha sonra duyurulacaktır.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 2 24
Vize Sınavına Hazırlık 1 3 3
Final Sınavına Hazırlık 1 4 4
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 69

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.14
ÖK.24
ÖK.34
ÖK.44
ÖK.544