: DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ

Uluslararası Ticaret

DR.ÖĞR.ÜYESİ ESİN CANDAN DEMİRKOL

Uluslararası Ticaret

Dış ticaretle ilgili işlemleri, belgeleri, kurumları, yasal düzenlemeleri ve finansal araçları anlamak ve öğrenmek

1   Dış ticaret işlemlerini anlama ve yönetebilme.
2   Farklı sektörlerdeki firmaların ithalat ve ihracat süreçlerini formüle edebilme ve yönetebilme.
3   Farklı sektörlerdeki ithalat ve ihracat işlemleri için gerekli belgeleri hazırlamayı ve kullanmayı öğrenme.
4   Dış ticaretle ilgili yasal düzenlemeleri anlama ve kullanabilme.
5   Dış ticarette finansman, ödeme ve teslim biçimlerini anlama ve kullanabilme.

1 Dış Ticaretin Önemi ve Türkiye nin Dış Ticaret Verileri
2 Türkiye nin Dış Ticaret Mevzuatı (gümrük mevzuatı, ihracat mevzuatı, ithalat mevzuatı, serbest bölgeler mevzuatı, kambiyo mevzuatı)
3 Türkiye nin Dış Ticaret Mevzuatı (gümrük mevzuatı, ihracat mevzuatı, ithalat mevzuatı, serbest bölgeler mevzuatı, kambiyo mevzuatı)
4 Türkiye nin Dış Ticaret Mevzuatı (gümrük mevzuatı, ihracat mevzuatı, ithalat mevzuatı, serbest bölgeler mevzuatı, kambiyo mevzuatı)
5 Türkiye nin Dış Ticaret Mevzuatı (destek programları mevzuatı, ürün güvenliği ve teknik düzenlemeler mevzuatı, ticaret politikası savunma araçlarına ilişkin mevzuatlar)
6 Türkiye nin Dış Ticaret Mevzuatı (destek programları mevzuatı, ürün güvenliği ve teknik düzenlemeler mevzuatı, ticaret politikası savunma araçlarına ilişkin mevzuatlar)-5
7 Ara Sınav - Türkiye nin Dış Ticaret Mevzuatı (destek programları mevzuatı, ürün güvenliği ve teknik düzenlemeler mevzuatı, ticaret politikası savunma araçlarına ilişkin mevzuatlar)-5
8 Ara Sınav - Uluslararası Ticari Sözleşmelerin Hazırlanmasına İlişkin Esaslar
9 Uluslararası Ticari Sözleşmelerin Hazırlanmasına İlişkin Esaslar
10 Dış Ticarette Kullanılan Teslim Şekilleri (INCOTERMS terimleri)
11 Dış Ticarette Ödeme Şekilleri (açık hesap, peşin ödeme, konsinye teslim, mal mukabili ödeme, vesaik mukabili ödeme, akreditifli ödeme)
12 Dış Ticaret İşlemlerinde Kullanılan Belgeler (ticari belgeler, resmi belgeler, taşıma belgeleri, sigorta belgeleri, finansman belgeleri, dış ticarette kullanılan diğer belgeler, gümrük otomasyonunda e-ticaret uygulamaları vb.)
13 Dış Ticarete İlişkin Ulusal ve Uluslararası Kurumlar (ihracat ve ithalatı geliştirme merkezleri; ihracat ve ithalat işlemlerine yardımcı olan kuruluşlar; ticaret ve sanayi odaları, ihracatçı birlikleri, İhracatı Geliştirme Merkezi (İGEME), Milletlerarası Ticaret Odası (ICC), Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC), Dünya Ticaret Örgütü (WTO), vd.)
14 Dış Ticaret Finansmanında Krediler ve Diğer Yöntemler (ticari banka kredileri, ihracatın teşviki ve finansmanında devlet desteği ve Türk Eximbank Kredileri; factoring, forfaiting, finansal kiralama/leasing)
15 Final Sınavı
16 Final Sınavı

Utku Utkulu, İsmail Aydemir, Ahmet Özken, Mutlu Yılmaz (2009) Türkiye de Dış Ticaret İşlemleri ve Uygulaması (Teoriden Pratiğe) 2. Baskı. Gazi Kitapevi

Anlatım metodu, soru-cevap metodu, tartışma metodu, örnek olay ve problem çözme metodu

1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60

Ödev, vize ve final sınavları vb. teknikler yoluyla problem çözme yeteneği, uygulama yeteneği, analiz etme, sentezleme ve eleştirel düşünme yeteneği.

Dokuz Eylül Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları