DERS ADI

: İŞLETME YÖNETİMİ I

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
UBY 1003 İŞLETME YÖNETİMİ I ZORUNLU 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖZLEM GÜLERYÜZ

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Uluslararası Ticaret
Turizm İşletmeciliği

Dersin Amacı

İşletme yönetimine ilişkin temel kavramlar, kuramlar ve teknikler hakkında bilgi, beceri ve yetkinlik sahibi olma.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   İşletme biliminin kavram, kuram ve tekniklerini anlayabilme, açıklayabilme ve kullanabilme.
2   İşletmenin fonksiyonlarını anlayabilme.
3   İşletmelerin mikro ve makro çevresini analiz edebilme ve değerlendirebilme.
4   İşletmelerin ekonomik ve sosyal sistemdeki yerini ve önemini anlayabilme.
5   Uluslararası ticaret ve işletmecilik faaliyetlerinde karşılaşılan risk ve problemleri etkinlik ve verimlilik ilkesiyle değerlendirebilme ve çözümleyebilme.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Çağdaş İşletmelerde Güncel Konular (işletme, üretim faktörleri, özel girişim sistemi, işletme tarihinin dönemleri, bugünün işletmelerinde iş gücü, 21. yüzyılın yöneticisi, bir şirketi beğenilir kılan unsurlar)
2 İş Etiği ve Sosyal Sorumluluk (etik ve sosyal sorunlara ilgi, çağdaş etik çevre, işletmeler etik davranışı şekillendirmesi, toplumu memnun edecek sosyal sorumluluk sergilemek)
3 Çağdaş İşletmelerin Karşılaştığı Ekonomik Zorluklar (mikroiktisat: talep ve arz güçleri, makro iktisat: tüm ekonomiye ilişkin konular, ülkenin iktisadi performansın değerlendirilmesi, ülke ekonomisinin performansı, 21.yüzyılın küresel ekonomik zorlukları)
4 Çağdaş İşletmelerin Karşılaştığı Ekonomik Zorluklar (mikroiktisat: talep ve arz güçleri, makro iktisat: tüm ekonomiye ilişkin konular, ülkenin iktisadi performansın değerlendirilmesi, ülke ekonomisinin performansı, 21.yüzyılın küresel ekonomik zorlukları)
5 Küresel Pazarlarda Rekabet Etme (ülkelerin ticaret yapma sebepleri, ülkeler arasındaki ticaretin ölçümü, uluslararası ticaretin önündeki engeller, uluslararası ticaretin önündeki engellerin azaltılması, işletmelerin küreselleşmesi, uluslararası işletme stratejisi geliştirme)
6 Küresel Pazarlarda Rekabet Etme (ülkelerin ticaret yapma sebepleri, ülkeler arasındaki ticaretin ölçümü, uluslararası ticaretin önündeki engeller, uluslararası ticaretin önündeki engellerin azaltılması, işletmelerin küreselleşmesi, uluslararası işletme stratejisi geliştirme)
7 Yarıyıl içi sınavı
8 Yarıyıl içi sınavı
9 İşletmelerin Sahiplik Biçimleri ve Şirket Türleri (küçük işletmeler, küçük işletmelerin ekonomiye katkısı, küçük işletmelerin başarısızlık nedenleri, iş planı: başarının temeli, küçük işletmelere destek, franchising, özel işletme sahiplik türleri, işletmelerin kamu ve ortak mülkiyetliliği, şirketlerin örgütlenmesi, işletmelerin güçlerini birleştirmesi)
10 İşletmelerin Sahiplik Biçimleri ve Şirket Türleri (küçük işletmeler, küçük işletmelerin ekonomiye katkısı, küçük işletmelerin başarısızlık nedenleri, iş planı: başarının temeli, küçük işletmelere destek, franchising, özel işletme sahiplik türleri, işletmelerin kamu ve ortak mülkiyetliliği, şirketlerin örgütlenmesi, işletmelerin güçlerini birleştirmesi)
11 Girişimcilik (girişimci, girişimci türleri, girişimci olma sebepleri, girişimcinin çevresi, girişimcinin özellikleri, yeni girişim başlatmak, iç girişimcilik)
12 Yönetim, Liderlik ve Örgütsel Yapı (yönetim, firma için vizyon ve etik standartlar belirleme, planlamanın önemi, stratejik planlama süreci, karar vericiler olarak yöneticiler, lider olarak yöneticiler, örgüt kültürü, örgüt yapıları)
13 İnsan Kaynakları Yönetimi (insan kaynaklarının önemi, işe alma süreci, işe alıştırma, eğitim ve değerlendirme, ücretlendirme, çalışanların işten ayrılması ve işten çıkarılması, çalışanların motivasyonu, işçi-işveren ilişkileri ve sendika)
14 Takım Çalışması ve İletişim Yoluyla Çalışanları Güçlendirme (çalışanları güçlendirme, takımlar, takım özellikleri, takım bağlılığı ve normlar, takımlarda çatışma, etkili iletişimin önemi, temel iletişim tarzları, dışsal iletişim ve kriz yönetimi)
15 Yarıyıl sonu sınavı
16 Yarıyıl sonu sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Louis E. Boone, David L. Kurtz, (Çev. Editörü Prof. Dr. Azmi Yalçın) Çağdaş İşletme Yönetimi, Nobel, 2013.
Louis E. Boone, David L. Kurtz, Contemporary Business, Wiley, 2015.
Muammer Doğan, İşletme Ekonomisi ve Yönetimi, 6. Baskı, Nobel Yayın Dağıtım, 2010.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım metodu, soru-cevap metodu, tartışma metodu, örnek olay ve problem çözme metodu

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ödev, vize ve final sınavları yoluyla problem çözme yeteneği, uygulama yeteneği, analiz etme, sentezleme ve eleştirel düşünme yeteneği.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Uluslararası Ticaret Bölümü (mustafa.unuvar@deu.edu.tr)
Turizm İşletmeciliği Bölümü (nehir.balci@deu.edu.tr)
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü (yilmaz.akgunduz@deu.edu.tr)

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Ders günü, 12:30-13:00 saatleri arası

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 3 36
Vize Sınavına Hazırlık 1 12 12
Final Sınavına Hazırlık 1 12 12
Ödev Hazırlama 0 0 0
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 100

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.143
ÖK.24
ÖK.33
ÖK.443
ÖK.54