: Biyoenformatik

Biyoloji

PROF.DR. FERHAT MATUR

Biyoloji

Bu ders gelecekteki biyologları biyoinformatik araçlarına ve analiz yöntemlerine tanıtmak için tasarlanmıştır. Kursun tamamlanmasının ardından, öğrenciler önümüzdeki on yıllarda çalışmalarıyla ilgili olacak çok miktarda genomik veri ve çevrimiçi araçla çalışmalarını sağlamak.

1   Biyoinformatik dizi analizi ve moleküler biyolojinin birçok konusu hakkında bir anlayışa sahip olmak
2   Ortak dizi analizi araçları ve veri tabanlarını kullanarak iyi bir beceri seti ve kapsamlı deneyime sahip olmak
3   Çeşitli dizi analizi problemlerine iyi bir şekilde maruz kalmak ve bunların nasıl çözüleceğini anlamak
4   Kendi sekans analiz problemlerini veya tasarım sekans analiz yazılımlarını çözebilir
5   Öğrendiklerini açık bir şekilde hazırlanmış belgeler veya kısa gösterilerde nasıl aktaracaklarını bilmek

1 Giriş
2 Genomik diziler
3 Dizi analizi
4 Veri tabanı araması; BLAST.
5 İleri seviye BLAST: PSI-BLAST, Genomik DNA. Bir gen projesi bulma
6 Çoklu dizi hizalama
7 Vize
8 mRNA ve gen ekspresyonu
9 Farklılaşma analizleri ve çoklu testler
10 Dizi varyasyonları ve karşılaştırmalı genomik
11 Moleküler filogeni ve evrim
12 Makale tartışması
13 Makale tartışması
14 Makale tartışması
15 Final

Lesk, A.M. 2002. Introduction to Bioinformatics. Oxford University Press. Orengo, C., Jones, D. and Thornton, J. 2003. Bioinformatics: Genes, Proteins and Computers. Garland Science/BIOS Scientific Publishers, New York. Krawetz, S.A. and Womble, D.D. 2003. Introduction to Bioinformatics: a Theoretical and Practical Approach. Claveria JM, Notredame C, Bioinformatic for dummies. 2007. Willey publishing Humana Press, Totowa, New Jersey.Irizarry, R. A. (2017). Data analysis for the life sciences with R. Boca Raton, CRC Press, Taylor & Francis Group. Gentleman, R. (2009). R programming for bioinformatics. Boca Raton, CRC Press. Sinha, P. P. (2014). Bioinformatics with R Cookbook. Packt Publishing Ltd.

Ders, anlatım, sunum ve tartışma formatında öğretilir. Tüm öğrencilerin derslere katılarak, hem anlatım hem de tartışma oturumlarında yer alması gereklidir. Ders programının yanı sıra, grup sunumları o hafta için atanan gruplar tarafından hazırlanacak ve bir tartışma ortamı oluşturulacak şekilde sunulacaktır.

1 VZ1 1. Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ1 * 0.50 + FN * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ1 * 0.50 + BUT * 0.50

Öğrenci ara sınav, konu değerlendirme sınavı, ödev sunumu ve yarıyıl sonu sınavında sorulacak sorular ile değerlendirilecektir.

Dönem boyunca derslerin %80'ine devam etme sorumluluğu öğrenciye aittir. Dersten önce her hafta verilen kaynaklar okunup; derse katılanacak. Ders saatine ve ödev teslimi ile ilgili belirtilen zamana uyulmalıdır. Derslerde ve sınavlarda meydana gelebilecek etik-dışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir.

ferhat.matur@deu.edu.tr

Daha sonra ilan edilecektir.

Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 4 3 12

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14