: HAYVAN HİSTOLOJİSİ

Biyoloji

DR.ÖĞR.ÜYESİ ELİF YILDIRIM CAYNAK

Biyoloji

Bu dersin amacı dokuların yapı ve işlevlerini tanımlamak ve lisans eğitimlerini sürdüren biyoloji bölümü öğrencilerine temel bilgiler kazandırmaktır.

1   Histolojinin tanımını yapar ve tarihçesini bilir. Hücre, hücreler arası madde ve doku sıvısını tanımlar
2   Temel doku ve organ yapılarının tanımını yapar ve açıklar
3   Memelilerde farklılaşmış/özelleşmiş hücre ve doku tipleri ile organ ve sistemlerin yapı ve işlev bağlantıları hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur
4   Memeli organlarının, doku tiplerinin ve farklılaşmış/özelleşmiş hücre tiplerinin mikroskobik anatomisini bilir
5   Mikroanatomi araştırmalarında kullanılan bazı teknikler hakkında bilgi edinir

1 Histolojinin tanımı, dokuların oluşumu, Doku tipleri
2 Epitel dokunun yapısı, işlevleri, özellikleri, sınıflandırılması ve örtü epiteli çeşitlerinin anlatılması.
3 Bez epitelinin oluşumu, sınıflandırılması, salgıları salgılama mekanizmaları, miyoepitel ve duyu epitelinin anlatılması.
4 Bağ doku lifleri ve hücrelerinin yapısı, çeşitleri ve sınıflandırılmasının yapılması.
5 Yağ dokusunun yapısı ve işlevleri. Kıkırdak dokusunun yapısal özellikleri, sınıflandırılması ve histofizyolojisi.
6 Kemikler ve kemik dokusu: Süngersi kemik ve kompakt kemiğin, periosteum ve endosteumun yapısı ve işlevleri.
7 Kan dokusu: Plazmanın yapısı, kan hücrelerinin sınıflandırılması. Pıhtılaşma.
8 Ara sınav
9 Kas dokunun genel özellikleri, kasların sınıflandırılması, yapısı ve fonksiyonlarının anlatılması.
10 Merkezi ve Çevresel Sinir Sistemi
11 Kalp-damar sistemi
12 Solunum sistemi
13 Sindirim sistemi
14 Boşaltım sistemi

Akay, M.T.. Genel Histoloji. Palme Yayınevi. 2011.
Fawcett, Don W. Bloom & Fawcett's Concise Histology. 2002.
Arnold, London. Junqueira, L. C. Basic Histology: Text and Atlas. McGraw-Hill, Medical Pub. İnternet web sayfaları. 2005.
Sema İşisağ Üçüncü, Gürsel Ergen, Hüseyin Arıkan. Histoloji. EÜ Yayınları, 2. Baskı, Bornova-İzmir. 2009.
Luiz C. Junqueira ve Jose Carneiro. Basic Histology, Text and Atlas, 11th Ed., McGraw-Hill Publishing. 2005.

Anlatım, Soru-Yanıt

1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Öğrenci ara sınav ve yarıyıl sonu sınavında sorulacak sorular ile değerlendirilecektir.

Dönem boyunca derslerin %70'ine devam etme sorumluluğu öğrenciye aittir. Ders saatine ve ödev teslimi ile ilgili belirtilen zamana uyulmalıdır. Derslerde ve sınavlarda meydana gelebilecek etik-dışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir. D.E.Ü. Fen Fakültesi öğretim ve sınav uygulama esasları yönetmeliğini http://web.deu.edu.tr/fen adresinden temin edebilirsiniz.

Daha sonra ilan edilecektir.

Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 2,5 30

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14