DERS ADI

: BAHÇECİLİK VE ÜRETİM TEKNİKLERİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
BİY 4113 BAHÇECİLİK VE ÜRETİM TEKNİKLERİ SEÇMELİ 2 2 0 5

Dersi Veren Birim

Biyoloji

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF.DR. İSA GÖKLER

Dersi Alan Birimler

Biyoloji

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, öğrencilerin bitki yetiştirme hususunda etkili olan çevresel koşulları ve toprak özellikleri, yapısı gibi kavramları öğrenmelerinin sağlanması, kültür bitkilerinin tanıtılması, doğal ya da yetşitiriciliği yapılan kültür bitkileri arasındaki farklılıkların belirtilmesi, ülkemiz ve dünyadaki kültür bitkilerinin ekonomik anlamdaki önemine işaret edilmesi.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Kültür bitkilerini öğrenme
2   Bitki yetiştirme tekniklerini kavrama
3   Toprak çeşitlerini öğrenme ve birbiri arasındaki ilişkiyi kurabilme
4   Mevsime bağlı olmayan yetiştiriciliğin (sera) nasıl ve hangi koşullarda yapıldığını öğrenme
5   Verimli arazilerin değerlendirilebilmesi stratejilerini kazandırma
6   Bitki yetiştiriciliği bakımından ülkemiz ve diğer ülkeleri kıyaslayabilmek
7   Bitki yetiştirme ile ilgili araştırma yapabilme ve elde ettiği bilgileri sözlü ya da yazılı aktarabilme
8   Bitki yetiştirmeden yola çıkılarak deneysel mantık ve analitik düşünceyi kazandırma

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Doğal ve yetiştiriciliği yapılan (kültür) bitkilerinin tanıtılması, aralarındaki farklılıkların belirtilmesi Bahçede çalışmalarda kullanılacak araç-gereçlerin tanıtılması
2 Bitki yetiştirmede etkin olan çevresel koşullar ve toprak özellikleri hakkında bilgi verilmesi Toprağın tarım için hazırlanması (yabancı ot ) temizleme, çapalama, karık açımı, kompost hazırlanışı) ve hazırlanan alanlarda bitki (Roka ve Marul) yetiştirilmesi
3 Bitki yetiştirme tekniklerinin tanıtılması Aşı çeşitleri: Göz aşısı, vb. uygulaması ile üretim teknikleri
4 Kum kültürleri Dal ve gövde çeliği metotları ile üretim teknikleri
5 Mineral beslenmenin kontrol edilebildiği teknikler. Su kültürleri (Hidroponikler, Aeroponikler ve Akuaponikler) Şaşırtma yöntemi ile bitkilerin tava ve saksı değişimleri (Eunymus japonicus, Buxus sempervirens
6 Tohumla tarla koşullarında üretim Zea mays (Mısır) ve Hordeum sativus (Arpa) bitkilerinde tohumla Tarla koşullarında üretim teknikleri
7 Budama teknikleri Budama teknikleri ve budamada kullanılacak bitkilerin tanıtımı
8 Ara sınav
9 Çelikle üretim Sera koşullarında Kum kültürlerinden; dal ve gövde çeliği ile üretim teknikleri
10 Aşı ile üretim Sera koşullarında Kum kültürleri ile yaprak çeliği ve Havai daldırma ile yapılan üretim teknikleri (Dieffenbachia amoene, Impatiens sultani, Ficus lyrata
11 Mevsime bağlı olmayan yetiştiricilik: Seracılık Günümüz modern bitki yetiştirme tekniklerinden topraksız tarım uygulamalarına örnek oluşturan Aeroponik, Hydroponik ve Aquaponik kültürlerinin tanıtımı
12 Bir coğrafyada sahip olunan verimli arazinin işlenmesi yoluyla yapılan bitki yetiştiriciliği ( Tarla tarımı) Aeroponik, Hydroponik ve Aquaponik kültürlerinin hazırlanması
13 Doku kültürü ile üretim ve belli başlı tarla bitkileri, yetiştirilme koşulları Öğrencilerin yaptıkları çalışmaların gözlemlerini kapsayan rapor teslimi, raporların tartışılması ve genel değerlendirme
14 Doku kültürü ile üretim ve belli başlı tarla bitkileri, yetiştirilme koşulları Öğrencilerin yaptıkları çalışmaların gözlemlerini kapsayan rapor teslimi, raporların tartışılması ve genel değerlendirme

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Günnehir M.O. Bitki Yetiştirme Yöntemleri. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kitaplar Serisi.Ege Üniversitesi Basımevi. İzmir. 1988.
Altan, S. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süs Bitkileri Üretim Tekniği, Adana, 1992.
Erken, K. Gürsan, K. Dış Mekân Süs Bitkileri Ve Çim Alanları Tesisi, Yalova. 2005.
Korkut, A., İnan, H.İ. Saksılı Süs Bitkileri Hasad Yayıncılık, İstanbul. 1995.
Oral, N. İç Mekân Süs Bitkileri Tav Yayıncılık, Bursa, 1991.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Sunum, konu anlatımı, soru cevap tekniği, örneklendirme.Pratik yapma

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU VZ * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Öğrenci ara sınav ve yarıyıl sonu sınavında sorulacak sorular ile değerlendirilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Dönem boyunca derslerin %70'ine devam etme sorumluluğu öğrenciye aittir. Ders saatine uyulmalıdır. Derslerde ve sınavlarda meydana gelebilecek etik-dışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir. D.E.Ü. Fen Fakültesi öğretim ve sınav uygulama esasları yönetmeliğini http://web.deu.edu.tr/fen adresinden temin edebilirsiniz.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

m.nakipoglu@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Daha sonra ilan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 2 26
Uygulama 5 2 10
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 4 52
Vize Sınavına Hazırlık 1 13 13
Final Sınavına Hazırlık 1 20 20
Final Sınavı 1 2 2
Vize Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 125

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14
ÖK.155
ÖK.254
ÖK.3544
ÖK.45454
ÖK.55455
ÖK.645
ÖK.755
ÖK.845