: EKONOMİK BOTANİK

Biyoloji

PROF.DR. İSA GÖKLER

Biyoloji

Ekonomik botanik dersinin amacı, insanlar ve bitkiler arasındaki ilişkinin incelenmesidir. İnsanların, gıda, ilaç, tekstil, barınak vs. ihtiyaçları bitkiler olmadan gerçekleşemez. Bitkiler olmadan yaşam gezegenimizde imkansız olacaktır. Bitki ve bitkisel ürünler olmadan insan, sefil, çıplak ve aç olurdu. Çoğumuzun bitkileri tanımada bilgisi yetersizdir ama hayatımızın hemen her yönünde onlar vardır. Bu dersin amacı da, bu farkındalığı yaratmak ve bitkilerin insan hayatı için ne kadar vazgeçilmez olduğuna dikkat çekmektir.

1   Taksonomik çeşitlilik ve faydalı bitkilerin önemli familyalarına ait temel bilgilerin öğrenilmesi
2   Modern toplumlarda bitkilerin ekonomik kullanımlarının tanıtımı, Bitkiler satın alınırken farkındalık ve bitkisel ürünlerin günlük yaşamdaki durumu.
3   Konuları, anlamak, yorumlamak ve bir araştırma projesi analiz yapabilmek ayrıca, hipotez formüle etmek, veri toplamak ve analiz etmek ve sonuçları bir bilimsel rapor formatında sunmak.
4   Temel kavramları anlamak ve bilimsel terminolojiyi yazılı ve sözlü olarak doğru şekilde kullanma yeteneği göstermek
5   Laboratuarda temel aletleri kullanma ve çalışma yetisi göstermek

1 Faydalı bitkilerin önemli familyaları ve taksonomik çeşitliliği konusunda temel bilgilerin verilmesi ve faydalı bitkilerin sınıflandırılması
2 Besin bitkilerinin tanıtımı ve gruplandırılması
3 Tahıl bitkileri
4 Sebze bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri, kullanım alanları.
5 Yağ bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri, kullanım alanları (yağlı tohumlar).
6 Meyve bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri, kullanım alanları (yaş meyvalar).
7 Meyve bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri, kullanım alanları (kuru meyvalar).
8 Ara sınav
9 Baharat bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri, kullanım alanları
10 Endüstri bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri, kullanım alanları
11 Endüstri bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri, kullanım alanları
12 Endüstri bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri, kullanım alanları
13 Tıbbi bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri, kullanım alanları (Alternatif Bitkileri Değerlendirme ).
14 Tıbbi bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri, kullanım alanları (Alternatif Bitkileri Değerlendirme ).

Öztığ, F., Faydalı Bitkiler, 1971, İstanbul Üniv. Yayınları.
Özyurt, S., Ekonomik Botanik, 1992, Erciyes Üniv. Yayınları.
Ketenoğlu ve Ark., Ekonomik Bitkiler, 2011, Palme Yayınları.

Anlatım, Soru-Yanıt

1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Öğrenci ara sınav ile yarıyıl sonu sınavında sorulacak sorular ile değerlendirilecektir.

Dönem boyunca derslerin %70'ine devam etme sorumluluğu öğrenciye aittir. Ders saatine ve ödev teslimi ile ilgili belirtilen zamana uyulmalıdır. Derslerde ve sınavlarda meydana gelebilecek etik-dışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir. D.E.Ü. Fen Fakültesi öğretim ve sınav uygulama esasları yönetmeliğini http://web.deu.edu.tr/fen adresinden temin edebilirsiniz.

isa.gokler@deu.edu.tr

Daha sonra ilan edilecektir.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14