: ORNİTOLOJİ

Biyoloji

PROF.DR. YUSUF KUMLUTAŞ

Biyoloji

Dersin Amacı; kuşların sistematik yeri, genel özellikleri, vücut yapıları, deri oluşumları, ekstremiteleri, gaga, tüy değişimi, beslenme, yuvaları, yumurtaları, duyu organları, yayılış bölgeleri, göçleri, sınıflandırılmaları ve Türkiye de gözlenen tipik kuş türleri ile dahil oldukları Ordo ve Familyaları hakkında öğrencilerin bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.

1   Kuş Takımlarının temel özellikleri ve biyolojilerini kavrayabilme
2   Su kuşları, yırtıcı kuşlar ve ötücü kuşlar arasındaki farkları ortaya koyabilme
3   Kuşların insanla olan ilişkisini değerlendirebilme
4   Doğanın indikatörü (belirteç) olan kuşlar ile çevresel koşullar arasındaki bağlantının kurulmasını sağlayabilme
5   Ornitoloji (Kuş Bilimi) ile ilgili veri tabanını araştırabilme ve elde ettiği bilgileri sözlü ya da yazılı aktarabilme

1 Ornitoloji ye Giriş, Kuşlar Hakkında Genel Bilgiler (Sistematik Yeri ve Genel Özellikleri, Vücut Yapıları ve Deri Oluşumları)
2 Kuşlar Hakkında Genel Bilgiler (Ekstremiteler, Gaga Yapısı, Tüy Değişimi ve Beslenme)
3 Kuşlar Hakkında Genel Bilgiler (Kuş Yuva ve Yumurtaları, Duyu Organları, Kuşların Yayılış Bölgeleri ve Göçleri)
4 Kuşların Sınıflandırılması, Taksonomik Grupların Tanıtılması ve Kuşların Evrimi, Subclassis 1: Archaeornithes
5 Subclassis 2: Neornithes -Superordo 1: Odontognathae -Superordo 2: Ratitae
6 Superordo 3: Carinatae (Podicipediformes, Gaviiformes, Sphenisciformes, Procellariiformes, Pelecaniformes Ordoları)
7 Phoenicopteriformes ve Ciconiiformes Ordoları
8 Ara Sınav
9 Anseriformes ve Falconiformes Ordoları
10 Galliformes, Gruiformes ve Charadriiformes Ordoları
11 Columbiformes, Psittaciformes, Cuculiformes, Strigiformes, Caprimulgiformes, Apodiformes, Coraciiformes ve Piciformes Ordoları
12 Ordo: Passeriformes (Alaudidae, Hirundinidae, Motacillidae, Laniidae ve Prunellidae Familyaları)
13 Ordo: Passeriformes (Sylvidae, Muscicapidae, Turdidae, Paradoxornithidae, Remizidae, Paridae ve Sittidae Familyaları)
14 Ordo: Passeriformes (Emberizidae, Fringillidae, Passeridae, Sturnidae, Oriolidae ve Corvidae Familyaları)

Yiğit, N., Saygılı F., Çolak, E., Sözen, M. ve Karataş, A. Ornitoloji (Kuş Bilimi) Ders Notları, Ankara, 2008.
Baran, İ., Yılmaz, İ., Ornitoloji Dersleri , Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kitaplar Serisi, No:87, E.Ü. Basımevi, Bornova-İzmir, (1984).
Gill, B., F., Ornithology , Freeman, W. H. & Company, 720 s., USA
Demirsoy, A., Yaşamın Temel Kuralları, Omurgalılar/Amniota (Sürüngenler, Kuşlar ve Memeliler), Meteksan A.Ş., Ankara, (1992).
Kiziroğlu, İ., Türkiye Kuşları , Orman Genel Müdürlüğü, Basım Tesisleri, Ankara, (1989). Ergene, S., Türkiye Kuşları , İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Monografileri, Kenan Matbaası, İstanbul, (1945).
Turan, N., Türkiye nin Av ve Yaban Hayvanları: Kuşlar , Orman Genel Müdürlüğü, Basım Tesisleri, Ankara, (1990).

Sunum, konu anlatımı, soru cevap tekniği, ödev.

1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Öğrenci ara sınav ve yarıyıl sonu sınavında sorulacak sorularla değerlendirilecektir.

Dönem boyunca derslerin %70'ine devam etme sorumluluğu öğrenciye aittir. Ders saatine ve ödev teslimi ile ilgili belirtilen zamana uyulmalıdır. Derslerde ve sınavlarda meydana gelebilecek etik-dışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir. D.E.Ü. Fen Fakültesi öğretim ve sınav uygulama esasları yönetmeliğini http://web.deu.edu.tr/fen adresinden temin edebilirsiniz.

yusuf.kumlutas@deu.edu.tr

Daha sonra ilan edilecektir.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14