: Çeviri ve Alımlama Çalışmaları

Çeviribilim Doktora

PROF.DR. GÜLPERİ SERT

Çeviribilim Doktora

Bu ders çeviri ve telif yazınsal ve kültürel metinlerin okur toplulukları, çevirmenler, eleştirmenler, dergiler, yazarlar tarafından nasıl alımlandığını incelemeyi amaçlamaktadır.

1   Çeviriye alımlama, okuyucu/dinleyici kitlesi çalışmaları, kitap/okuma tarihi ve yorumbilim alanlarını içeren disiplinlerarası bir bakış açısıyla yaklaşmanın yaratacağı farklı bakış açılarını kavrarlar.
2   Çevirinin kültürel ürünleri nasıl değiştirdiğini ve ideolojik ve estetik değerleri nasıl etkilediğini kavrarlar.
3   Yabancı metin ve fikirlerin çeviri yoluyla nasıl değiştiği ve alımlandığını farklı örnekler çerçevesinde incelerler.
4   Yabancı öğelerin ithaliyle birlikte yerli üretim alanının (kültür, edebiyat vs.) nasıl dönüştüğü farklı örnekler çerçevesinde incelerler.
5   Ders kapsamındaki okumalar ve örnekler ışığında kendi araştırma konularını oluşturup bu konuda detaylı bir şekilde çalışmayı öğrenirler.

1 Giriş : Kaynakça ve Yöntem
2 Alımlama Nedir
3 Dünya Edebiyatı I (Franco Moretti)
4 Dünya Edebiyatı II (Pascal Casanova)
5 Çeviri ve Ağ Kavramı
6 Çeviri Ağı ve Özneler : Okur
7 Çeviri Okuru : Kim, Ne(yi), Nasıl, Ne Zaman, Neden
8 Arasınav
9 Okuma/Kitap Tarihi: Kaynaklar, Yöntemler
10 Okuma Tarihi: Osmanlı-Türk Toplumunda Okurlar
11 Günümüzde Okur Çeviri İlişkisi
12 Sunum
13 Sunum
14 Final

1. Hanne Jansen and Anna Wegener (eds) Authorial and Editorial Voices in Translation1 Collaborative Relationships between Authors, Translators, and Performers Montreal: Vita Traductiva Éditions québécoises de l uvre.
2. Hanne Jansen and Anna Wegener (eds) Authorial and Editorial Voices in Translation 2 Editorial and Publishing Practices Montreal: Vita Traductiva Éditions québécoises de l uvre.
3. Kristiina Taivalkoski-Shilov and Myriam Suchet (eds). 2013. La Traduction des voix intra-textuelles/ Intratextual Voices in Translation. Montreal: Vita Traductiva Éditions québécoises de l uvre.
4. Apter, Emily. 2006. The Translation Zone. Princeton, Oxford: Princeton University Press.
5. Brooks, Jeffrey. 1988. When Russia Learned to Read Literacy and Popular Literature 1861-1917. Princeton, New Jersey: Princeton University Press.
6. Casanova, Pascale. 2004. The World Republic of Letters. Cambridge: Harvard University Press.
7. Cavallo, Guglielmo and Roger Chartier. 1999. Introduct

Ders anlatımı, haftalık özet raporlar ve sunumlar

1 ARS ARASINAV
2 PRJ PROJE
3 SUN SUNUM
4 YYS YARIYIL SONU SINAVI
5 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + PRJ * 0.20 + SUN * 0.20 + YYS* 0.40
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + PRJ* 0.20 + SUN * 0.20 + BUT* 0.40

Derse katılım zorunludur. Öğrenciler haftalık okumaları yapıp, okumalar hakkındaki haftalık raporlarını yazarak derse katılırlar. Dönem içinde her öğrenci geniş kapsamlı bir araştırma projesini yürütür.

Öğrenci Sunumları 5 5 25
Proje Hazırlama 1 20 20