DERS ADI

: BESLENME VE MENÜ PLANLAMA

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEC 3050 BESLENME VE MENÜ PLANLAMA SEÇMELİ 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ ÖZAY EMRE YILDIZ

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği

Dersin Amacı

Dersin amacı öğrencilerin, beslenme ilkeleri ve menü planlama süreçlerine ait temel kavramsal ve kuramsal bilgileri sentezleyerek özgün menü ve ziyafet planı hazırlayabilmelerini sağlamaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Temel beslenme kavramlarını öğrenme
2   Menü planlamasına etki eden içsel ve dışsal faktörleri ve gelecekteki trendleri açıklayabilme
3   Menü planlama sürecini öğrenme
4   Menü tasarımı ve fiyatlandırmasını öğrenme
5   Farklı menü türlerinin özelliklerini açıklayabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Besinler ve beslenme ile ilgili temel kavramlar
2 Besin öğeleri ve besin grupları
3 Temel insan biyolojisi ve metabolizma
4 Doğru beslenme ilkeleri
5 Öğün planlama ve menü
6 Modern menünün gelişimi
7 Yarıyıl içi sınavı
8 Alakart menü
9 Set ve diğer menüler
10 Menü planlamada içsel ve dışsal etmenler
11 Menü planlama süreci
12 Menü planlamada maliyet kontrolü ve fiyatlandırma
13 Menü tasarımı
14 Etkinlik menülerinin düzenlenmesi
15 Yarıyıl Sonu Sınavı
16 Yarıyıl Sonu Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Paul J. Mcvety, Bradley j. Ware, Claudette Lévesque Ware, Fundamentals of Menu Planning, Wiley, 2008.
Hüseyin Altınel, Menü Yönetimi ve Menü Planlama, Detay Yayıncılık, 2011

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı ve menü incelemesi

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 DNC Dönemiçi Çalışma
2 VZ Arasınav
3 YVN Yaıryıliçi Notu DNC * 0.20 + VZ * 0.80
4 FN Yarıyılsonu Notu
5 BNS BNS YVN * 0.40 + FN * 0.60
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu YVN * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1. Yarıyıl içi notu: Dönem içi çalışma ve Vize sınavından oluşur (%40).
1a. Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödevleri kapsamaktadır (%80).
1b. Dönem içi çalışma: Dersin konularıyla ilgili bir konuda hazırlanacak dönem ödevi ve sunumunu içerir (%20)
2. Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

Sınav sorularının yanıtlanmasında, öğrencilerin dersin konu ve kavramlarını anlama, aralarında nedensellik ilişkisi kurma, örnek verebilme, analitik düşünme ve ilgili terminolojiyi kullanma düzeyleri ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Öğrencilerin okuma listesine gereken önemi vermesi gerekmektedir.
4. Öğrencilerin ders içi tartışmalara dâhil olmaları beklenmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

ozay.yildiz@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba: 10.00 - 15.00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 4 52
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 4 52
Vize Sınavına Hazırlık 1 4 4
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Ödev Hazırlama 1 4 4
Sunum Hazırlama 1 4 4
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 128

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.3555
ÖK.45
ÖK.55