DERS ADI

: YİYECEK VE İÇECEK YÖNETİMİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TUR 3023 YİYECEK VE İÇECEK YÖNETİMİ ZORUNLU 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ ÖZAY EMRE YILDIZ

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği

Dersin Amacı

Öğrencilere; yiyecek içecek endüstrisi hakkında ve yiyecek içecek işletmeleri yönetimi hakkında temel bilgileri vererek, yiyecek içecek işletmelerinde gerçekleştirilen faaliyetler konusunda yetkinlik kazandırmaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Yiyecek içecek işletmelerinin yönetim ilkelerini açıklayabilme
2   Beslenme ve menü planlamanın temel ilkelerini açıklayabilme
3   Yiyecek içecek işletmelerinde üretim ve servis teknikleri hakkında temel bilgi sahibi olma
4   Yiyecek içecek işletmelerinde depolama sürecini açıklayabilme
5   Yiyecek içecek işletmelerinde pazarlama sürecini açıklayabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Yiyecek-içecek hizmetine giriş
2 Uygarlık ve yiyecek-içecek
3 Yiyecek-içecek hizmetinin gelişimine etki eden unsurlar, hizmetin ve endüstrisinin yapısal özellikleri
4 Yiyecek-içecek departmanı, örgütlenme ve pazarlama
5 Yiyecek-içecek üretim süreci 1 - Beslenme ve menü planlama
6 Yiyecek-içecek üretim süreci 1 - Beslenme ve menü planlama
7 Yarıyıl içi sınavı
8 Yarıyıl içi sınavı
9 Yiyecek-içecek üretim süreci 2 - Üretim planlama ve satın alma süreci
10 Yiyecek-içecek üretim süreci 3 - Depo ve mutfak
11 Yiyecek-içecek servisi
12 Banket yönetimi
13 Yiyecek-içecek maliyet kontrolü
14 Yiyecek-içecek üretim ve servisinde iş ve gıda güvenliği

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Nilüfer Koçak, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2008.
Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott, Ioannis S. Pantelidis, Food and Beverage Management, Elsevier, Oxford, 2008.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı
Tartışma
Örnek olay incelemesi
Araştırma

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1. Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödevleri kapsamaktadır (%40).
2. Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

Sınav sorularının yanıtlanmasında, öğrencilerin dersin konu ve kavramlarını anlama, aralarında nedensellik ilişkisi kurma, örnek verebilme, analitik düşünme ve ilgili terminolojiyi kullanma düzeyleri ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Öğrencilerin okuma listesine gereken önemi vermesi gerekmektedir.
4. Öğrencilerin ders içi tartışmalara dâhil olmaları beklenmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

ozay.yildiz@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma: 10.00 - 15.00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 3
Vize Sınavına Hazırlık 1 10
Final Sınavına Hazırlık 1 13
Ödev Hazırlama 1 15
Vize Sınavı 1 1
Final Sınavı 1 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 0

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15555
ÖK.25555
ÖK.355555
ÖK.45555
ÖK.55555