: Toplumsal Hareketler ve Tarihsel Sosyoloji

Sosyoloji Doktora

PROF.DR. YILDIZ AKPOLAT

Sosyoloji Doktora

Bu ders kapsamında hem gündelik hayatımızda hem de sosyal bilimler literatüründe önemli bir yer tutan toplumsal hareketler olgusuna, tarihsel sosyoloji bağlamında açıklık getirmek temel amaçtır. Karşılaştırmalı tarihsel yönteme dayalı olarak farklı toplumsal hareketlerin hem kuramsal hem de gündelik yaşamda hayata geçirdiği toplumsal değişme dinamikleri bağlamında açıklığa kavuşturulması, bu dersin temel kurgusunu oluşturmaktadır.

1   Ders kapsamında ülkemizden ve uluslararası alanda meydana gelmiş olan farklı toplumsal hareketler konu edinilecektir
2   Hem geçmişte hem de günümüzde ortaya çıkmış olan toplumsal hareket repertuvarları bağlamında farklı hareketleri açıklığa kavuşturmak, bu dersin temel içeriğini oluşturmaktadır
3   Eski, yeni ve küresel sosyal hareketleri temsil eden hareket repertuvarlarını tarihsel sosyolojik bağlamda farklı örnekler üzerinden tartışmak temel alınmıştır.

1 1.Tarihsel sosyoloji ve toplumsal hareketlere ilişkin temel kavramlar
2 2. Tarihsel sosyoloji ve toplumsal hareketlere ilişkin temel kuram ve yaklaşımlar
3 3. Tarihsel sosyoloji ve toplumsal hareketlere ilişkin temel kuram ve yaklaşımlar
4 4.Karşılaştırmalı tarihsel yöntem bağlamında toplumsal hareket sınıflandırması
5 5. Tarihsel sosyolojik perspektifte eski sosyal hareketler
6 6. Tarihsel sosyolojik perspektifte yeni sosyal hareketler
7 7. Tarihsel sosyolojik perspektifte küresel sosyal hareketler
8 8. Ara Sınav
9 9. Fransız İhtilali ve etkileri
10 10. 68 Baharı
11 11. Porto Allegre Süreci ve dünya sosyal forumu
12 12. Ortaçağ Osmanlı İsyanları
13 13. Cumhuriyet dönemi Türkiye deki toplumsal hareketler
14 14. Günümüzde Türkiye deki toplumsal hareketler

-Tarihsel Sosyoloji, edt. Elizabeth Özdalga, Ankara 2009

-Theda Skocpol, Tarihsel Sosyoloji: Bloch'tan Wallerstein'e Görüşler ve Yöntemler, İstanbul 2008
-Stephen Hobden, Historical Sociology of International Relations, Cambridge 2002
-Ferdan Ergut-Ayşen Uysal, Tarihsel Sosyoloji / Stratejiler - Sorunsallar - Paradigmalar, İstanbul 2013.
- Philip Abrams, Historical Sociology, UK: Open Books Publishing, 1982.

- Amin, S., Arrighi, G., Gunder Frank, A., Wallerstein, I., (1993), Büyük Kargaşa-Yeni Toplumsal Hareketlerin Krizi, Çeviren: Erden Akbulut, Alan Yayıncılık, İstanbul.
-Amin, S., (1980), Class and Nation Historically an In The Current Crisis, Translated by: Susan Kaplow, Monthly Review Pres, New York.
-Burke, P., (2000), Tarih ve Toplumsal Kuram, Çeviren: Mete Tunçay, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul.
-Çayır, K., (1999), Yeni Sosyal Hareketler - Teorik Açılımlar, Yayına Hazırlayan: Kenan Çayır, Kaknüs Yayınları, İstanbul.
-Della Porta, D., Diani, M., (1999), Social Movements: An Introduction, Oxford: Blackwell.
-Hardt, M., Negri, A., (2002), İmparatorluk, Çeviren: Abdullah Yılmaz, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
- Hardt, M., Negri, A., (2004), Çokluk - İmparatorluk Çağında Savaş ve Demokrasi, Çeviren: Barış Yıldırım, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
- Tarrow, S., (1994), Power in Movement Social Movements Collective Action and Politics, Cambridge: Cambridge University Pres.
-Tarrow, S., (1998), Power in Movemet: Social Movements and Contentious Politics, Second Edition, Cambridge: CambridgeUniversity Pres.
-Tilly, C., (2005), Avrupa da Devrimler 1492-1992, Çeviri: Özden Arıkan, Literatür Yayınları, İstanbul.

1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI