: Bilimsel Yazma Becerisi

IMT 2108 Bilimsel Yazma Becerisi SEÇMELİ 3 0 0 4

Mütercim - Tercümanlık (İngilizce)

DR. MEHMET BÜYÜKTUNCAY

Mütercim - Tercümanlık (İngilizce)
İngilizce Mütercim ve Tercümanlık

Bu ders lisans seviyesindeki öğrencilerin araştırma ve yazma becerileri kazandırmayı amaçlamaktadır. Sonuçta öğrenciler kendilerinden beklenen yazma ödevlerini ve son sınıf araştırma projelerini doğru hazırlayabileceklerdir.

1   Akademik araştırma becerileri geliştirir.
2   Akademik yazma becerileri geliştirir.
3   Akademik çalışma için gereken teknik ve etik değerleri kazanır.
4   Akademik çalışmalarda zamanı doğru kullanmayı öğrenir, bir yazma projesini baştan sona tamamlayabilir.

1 Giriş
2 Araştırma ve yazma becerileri kazanmada en temel bilgiler
3 Araştırma konusunu hedeflenen metin boyutu dikkate alınarak daraltabilme ve kısaltma
4 Konunun içeriğine odaklanabilme, metin uyumu ve mantıksal tutarlılık konusunda bilgilenmek
5 Metne gireceği kararlaştırılan fikirlerin sıraya konması, giriş bölümünün yazılması
6 Makalenin gelişme bölümünün oluşturulması, argüman geliştirme, analiz edebilme; uyum ve mantıksal tutarlılığın tekrar gözden geçirilmesi
7 I. Arasınav
8 Araştırma süresince notlar alma, kütüphane taraması yapma, eldeki literatürün gözden geçirilmesi, ipuçlarını kullanabilme ve yöntemleri
9 Internet üzerinde araştırma yapma, kullanılabilir ve kullanılamaz kaynakları ayırabilme
10 Oluşturulan ilk taslak üzerinde çalışmanın başlaması: Taslağın akademik biçem, yazı niteliği üzerinde düzeltmeler yapılması ve iyileştirilmesi
11 Makalelerin ilk taslaklarının teslimi; öğrenci makaleleri üzerinden kuramsal bilgi ile analiz yeteneklerini bir araya getirip değerlendirmek
12 II. Arasınav
13 Konferans bildirilerine, tezlere ve basılacak kitaplara özet /öz yazma yöntemleri
14 Tüm dönem çalışmalarının gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi

1. Kate Turabian, Wayne Booth, Joseph Williams & Gregory Colomb, A Manual for Writers of Research papers, Theses & Dissertations, 2007.ed.
2. MLA Handbook for Writers and Research Papers 2009 ed.

Dersler
Hem kuramsal bilgi hem de uygulama içermektedir. Yüz yüze ve interaktif şekilde yapılacaktır. Öğrenciler dersi veren öğretim elemanı tarafından seçilen ve kendilerine verilen metni okumuş ve/ veya yazmış olarak sınıfa gelirler ve sınıf içi uygulamalara ve tartışmalara katılırlar. Ayrıca dönem boyu kendilerine verilen bireysel araştırma gerektiren ödevleri istenen süre içinde teslim etmekle yükümlüdürler.

1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60

1. İki yazılı ara sınav ve bir yazılı final sınavı yapılacaktır.
2. Öğrencilere sınıf içi kontrol edilen haftalık okuma ve/veya yazma uygulamaları verilecektir.
3. Öğrencilerden metinleri okumaları ve sınıf içi tartışmalara katılmaları beklenecektir. Öğrenciler ayrıca bireysel olarak araştırmaya ve uygulamaya yönelik ödevlerini istenen süre içinde teslim edeceklerdir.

1. Derslere katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Ödevlerin zamanında teslimi gerekmektedir. Derse katılmamış olmak ev ödevinin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14