: Karşılaştırmalı Dil, Edebiyat, Kültür

IMT 2105 Karşılaştırmalı Dil, Edebiyat, Kültür SEÇMELİ 3 0 0 4

Mütercim - Tercümanlık (İngilizce)

DOÇ.DR. ATALAY GÜNDÜZ

Mütercim - Tercümanlık (İngilizce)
İngilizce Mütercim ve Tercümanlık

Bu ders öğrencilere günümüz eğitim kurumlarında yapılan İngilizce, edebiyat ve kültür çalışmalarını tanıtmayı amaçlamaktadır. Günümüzde kültür çalışmaları denince hangi konuları kapsamaktadır, kimlik ve popüler kültür nasıl kavramlardır, Batı kültüründe edebiyatın yeri nedir gibi konular toplumsal ve evrensel boyutlarıyla kıyaslanarak tartışılacaktır.

1   Düşünce sistemleri ve dünya kültürü konusunda bilgi sahibi olur.
2   Edebiyat, eleştirel düşünce, tarihsel bilgi ve dilbilimsel öngörüler edinir ve bunları metin analizi yaparken ve kendi metinlerini üretirken kullanabilir.
3   Edindiği bilgileri gerek bireysel çalışmalarında gerekse gurup çalışmalarında kullanabilir.
4   Çeviri sürecinde kararlar alabilmek, eleştiri yapabilmek ve yaratıcılık göstermek.

1 Giriş
2 İngilizce öğrenirken hangi İngilizce Tek bir dil, edebiyat ve kültür mü yoksa birçok mu Tarihsel, coğrafik ve sosyal yönleriyle irdelenmesi
3 Kültür ve ideoloji kavramları
4 Popüler kültür
5 Kültür ve uygarlık geleneği
6 Kültür içinde kimlik sorunsalı
7 I.Arasınav
8 Cinsiyet rolleri, ırk, ırkçılık ve temsil edilebilme
9 Karşılaştırmalı edebiyatı tanımlama
10 İki edebi metnin Karşılaştırması ,A Room Not Their Own: Renaissance Women as Readers and Writers adlı makale, yazarı Margaret W.Ferguson
11 Kafka and the Sirens: Writing as Lethetic Reading, adlı makalede mit ve Kafka ilişkisi
12 II. Arasınav
13 The Japanese Werther of the Twentieth Century, adlı makale ve Alman-Japon edebiyatı konularındaki paralellik.
14 Dönem çalışmasının değerlendirilmesi

1. English Studies Book: An Introduction to Language, Literature and Culture by Rob Pope, Routledge,New York. 2009.
2. The Comparative Perspective on Literature: Approaches to Theory and Practice ed. Clayton Koelb and Susan Noakes, Cornell University Press. 1988.
3. Cultural Theory & Popular Culture: An Introduction, by John Storey, Pearson Education Ltd. 2009.

Hem kuramsal bilgi hem de uygulama içermektedir. Yüz yüze ve interaktif şekilde yapılacaktır. Öğrenciler dersi veren öğretim elemanı tarafından seçilen ve kendilerine verilen metni okumuş olarak sınıfa gelir ve sınıf içinde geçen tartışmalara ve uygulamalara katılırlar. Ayrıca dönem içinde kendilerine verilen konulara uygun iki tane özgün ödev hazırlarlar.

1 VZ Vize
2 OD Ödev/DerseKatılım
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + OD * 0.30 +FN * 0.40
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 +OD * 0.30 +BUT * 0.40

1. İki yazılı arasınav ve bir yazılı final sınavı yapılacaktır. Sınıf içi derse katılım ve düzenli ödev verilmesi de ayrıca değerlendirilecektir.
2. Öğrenciler her hafta düzenli olarak seçilen metni okumuş olarak sınıfa gelir ve sınıf içinde geçen tartışmalara ve uygulamalara katılırlar. Ayrıca bireysel düşünce ve tepkilerini açıklayabilecekleri yazılı ödevler de verirler.

1. Derslere katılım zorunludur.
2. Ödevlerin zamanında teslimi gerekmektedir. Derse katılmamış olmak ev ödevinin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14