: Dilbilim

IMT 1108 Dilbilim SEÇMELİ 3 0 0 4

Mütercim - Tercümanlık (İngilizce)

DOÇ.DR. MURAT ÖZGEN

Mütercim - Tercümanlık (İngilizce)
İngilizce Mütercim ve Tercümanlık

Bu dersin amacı, öğrencilere çeviri sürecinde çözümleme ve metin üretimi için ihtiyaç duydukları dilbilimsel bakış açısını kazandırmaktır.

1   Çeşitli dil ve metin düzlemlerini tanır
2   Dillerin biçimbirimsel özelliklerini yeni teknik kavram ve diğer yeni kavramların türetiminde kullanır
3   Sözlü ve/veya yazılı ve/veya görsel-işitsel kaynak ve erek metinlerin iletişimsel faktör ve işlevlerini çözümler
4   Sözlü ve/veya yazılı ve/veya görsel-işitsel kaynak ve erek metinlerin anlambilimsel çözümlemesini ve karşılaştırmasını yapabilir
5   Sözlü ve/veya yazılı ve/veya görsel-işitsel kaynak ve erek metinlerin dilbilgisel ve anlamsal kaydırmalarını bilinçli bir biçimde kullanabilir
6   Sözlü ve/veya yazılı ve/veya görsel-işitsel kaynak ve erek metinlerin göstergebilimsel karşılaştırmasını ve çözümlemesini yapabilir
7   Sözlü ve/veya yazılı ve/veya görsel-işitsel kaynak ve erek metinlerde söz sanatı unsurlarının görünümlerini ve işlevlerini tanıyıp üretebilir

1 Giriş Dersin amaç ve içeriğinin tanıtımı. Çeviribilimin dilbilimle ortak çalışma alanları.
2 Dil ve metin düzlemleri Metin örnekleri üzerinde düzlemlerin tanımlanması ve karşılaştırmalı çözümlenmesi
3 Biçimbirim Türkçe ve İngilizcenin biçimbirimsel özellikleri.
4 Biçimbirim-Çeviri İlişkisi Biçimbirimlerin çeviride yeni kavram ve terim türetiminde kullanımı.
5 İletişim, faktörleri ve faktörlerin işlevleri İletişim modelleri, iletişim modeli olarak çevirinin iletişimsel faktörleri ve işleyişleri. Örnekler üzerinde çözümleme.
6 Edimbilim Çeviri üzerinden iletişimde edimbilimsel boyutlar
7 Edimbilim Sözeylemler ve dillerarası aktarımları
8 Ara sınav
9 Çeviri sürecinde anlambilimsel yaklaşımlar Anlambirimsel özellikler, kuramsal bilgi
10 Anlambilimsel özelliklerin çözümlenmesi Çeviri sürecinde çözümleme ve aktarma stratejileri
11 Çeviride dilbilgisel ve anlambirimsel kaydırmalar Kaydırma terimi, nedenleri ve çeviride uygulamaları.
12 Çeviride göstergebilimsel unsurlar Çözümleme ve uygulama.
13 Söz sanatı Çeşitli metinlerde söz sanatlarına örnekler ve işlevleri.
14 Çevirilebilirlik-Çevirilemezlik Söz sanatları örneğinde çevirilebilirlik ve çevirilemezlik olgularının irdelenmesi.

1. Malmkjaer, Kirsten (2005). Linguistics and The Language Of Translation, Edinburgh University Press.
2. Vardar, Berke. Açıklamalı Dilbilim Terimleri Sözlüğü, İstanbul: Multilingual.

1. Ders (kuramsal bilgi aktarımı, tartışma, alıştırma yapma)
2. Ödev

1 VZ Vize
2 OD Ödev/DerseKatılım
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + OD * 0.30 +FN * 0.40
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 +OD * 0.30 +BUT * 0.40

1. ÖÇ 1-7: %30 oranında çözümleme ödevleri ve ders içi etkinliğe katılım üzerinden;
2. ÖÇ 1-3: Vize sınavında ilgili konulara ilişkin kuramsal içerikli sorular, metin karşılaştırma, çözümleme ve üretme amaçlı sorularla değerlendirilir.
3. ÖÇ 4-7: Final sınavında vize sınavında uygulanan yöntemlerle değerlendirilir.

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Derse katılmamış olmak ev ödevinin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
3. Ara sınav, ödev ve final faaliyetlerine katılma, değerlendirmede dikkate alınacaktır.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14