: Hukuk Metinleri Çevirisi

IMT 4132 Hukuk Metinleri Çevirisi SEÇMELİ 3 0 0 4

Mütercim - Tercümanlık (İngilizce)

DOÇ.DR. ŞEYDA KINCAL

Mütercim - Tercümanlık (İngilizce)
İngilizce Mütercim ve Tercümanlık

Öğrenciler bu derste gerek kaynak dilde gerekse erek dilde hukuk alanında kullanılan temel kavramları anlayıp, sözleşmeler ve yasalar gibi farklı türde hukuk metinlerini çevirebileceklerdir.

1   Hukuk dilinin doğasını ve genel özelliklerini, hukuk çevirisinde karşılaşılan zorlukların kaynaklarını açıklayabilecektir.
2   Farklı hukuk sistemlerinin temel ilkeleri ve yapısını karşılaştırabilecektir.
3   Hukuk çevirisinde karşılaşan zorluklara çözüm yollarını uygulayabilecektir.
4   Hukuk metinlerinin çevirisinde eşdeğerlik sağlayabilecektir ve farklı türde hukuk metinlerini erek dile çevirebilecektir.
5   Hukuk metinlerinde sık görülen üslupları ve terminolojiyi kullanabilecektir ve bir özel alan çevirisi olan hukuk çevirisi için kaynakları etkin bir biçimde kullanabilecektir.

1 Giriş Harvey, Malcom (2002) "What s so Special about Legal Translation "Malcolm Harvey. Meta : journal des traducteurs / Meta: Translators' Journal, vol. 47, n° 2, 2002, p. 177185.
2 Hukuk Çevirisi Nedir Altay, Ayfer Difficulties Encountered in the Translation of Legal Texts: The Case of Turkey by AyferAltay. Cao, Deborah (2007) Translating Law
3 Hukuk Dili ve Çevirisi Anlaşmalarda kullanılan ana bölüm ve ortak öbekler Çeşitli türdeki hukuk metinlerinin İngilizce ve Türkçe karşılaştırılması
4 Kimlik kartları, doğum belgesi, evlilik cüzdanı, oturma izni, çalışma izni, ölüm ilanı
5 Diplomalar, transkriptler
6 Anlaşmalar
7 Sözleşmeler
8 Ara sınav
9 Vekalet
10 Heyet raporları
11 Sigorta poliçeleri
12 Kira sözleşmesi
13 Sertifikalar
14 Uluslar arası sözleşmeler, notalar

1. İki yazılı arasınav ve bir yazılı final sınavı yapılacaktır.
2. Öğrencilere sınıfiçi kontrol edilen haftalık çeviri uygulamaları verilecektir.
3. Öğrencilere hukuk metinlerinin çevirileri ile ilgili okuma metinleri verilecektir. Öğrencilerden metinleri okumaları ve sınıfiçi tartışmalara katılmaları beklenecektir. Öğrenciler ayrıca bireysel olarak araştırmaya yönelik 1 ödev ve 1 grup ödevi hazırlayıp teslim edeceklerdir.

Dersler hem kuramsal bilgi hem de uygulama içermektedir. Yüzyüze ve interaktif şekilde yapılacaktır.

1 VZ Vize
2 OD Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.40 + OD * 0.20 + FN * 0.40
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + OD * 0.20 + BUT * 0.40

1. İki yazılı arasınav ve bir yazılı final sınavı yapılacaktır.

1. Derslere katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Ödevlerin zamanında teslimi gerekmektedir. Derse katılmamış olmak ev ödevinin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.

Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 1 3 3
Diğer Kısa Sınav 1 1 1