: YEMEK VE MİTOLOJİ

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

DR. PINAR IŞILDAR

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Bir disiplin olarak mitolojiye ilişkin kavramsal bakış açısı kazandırmak; mitolojinin doğuşu, anlamı ve uygarlık tarihine etkileri hakkında bilgilendirmek; mitolojiyi kültür ile olan etkileşimi bağlamında konu ederek mitolojinin yemeğe yönelik yansımalarını mercek altına almaktır.

1   Mitolojinin öneminin, yaşam pratikleri ve düşün yaşamı üzerindeki etkisi hakkında bilgi sahibi olma
2   Mit ve mit türleri, dünya mitolojileri hakkında bilgi sahibi olma
3   Mitoloji-kültür etkileşiminin farkında olma
4   Mitoloji, yemek ilişkisi hakkında bilgi sahibi olma

1 Mitoloji Nedir Mitolojinin Doğuşu, Anlamı ve Etkileri Mitoloji kavramı: Mythos, Logos ve Ethos; Mitolojinin işlevleri, Mitolojinin uygarlık tarihine etkileri...
2 Mit Nedir Mit Türleri Mit, Ritüel, Efsane, Destan, Halk öyküsü, Masal, Fabl; Mit türleri: Ritüel mitleri, Orijin mitleri, Kült mitleri, Prestij mitleri, Eskatalogya mitleri..
3 Batı Asya / Orta Doğu: Mısır Mitolojileri: Eski Mısır ve Mısır Uygarlığı Kültürü, Mitolojisi ve Beslenmeleri
4 Batı Asya / Orta Doğu: Mezopotamya uygarlıkları ve kültürü; Sümer Uygarlığı Kültürü, Mitolojisi ve Beslenmeleri, Gılgamış Destanı
5 Batı Asya / Orta Doğu: Mezopotamya uygarlıkları ve kültürü; Babil Uygarlığı Kültürü, Mitolojisi ve Beslenmeleri
6 Güney Avrupa: Klasik Mitolojiye Giriş Antik Çağ, Hellenizm, Yunan Uygarlığı, Kültürü, Mitolojisi ve Beslenme, İlyada ve Odysseia destanı, Heseidos.
7 Yarıyıl içi sınavı
8 Yarıyıl içi sınavı
9 Güney Avrupa: Klasik Mitoloji Roma Uygarlığı, Kültürü, Mitolojisi ve Beslenme. Vergilius, Ovidius
10 Batı Asya / Orta Doğu: Ortadoğu Uygarlıkları, Kültürü ve Mitlojisi; İbrahimi Mitolojisi: Hıristiyan mitolojisi, İslam Mitolojisi ve Yahudi Mitolojsi ve Beslenmeleleri
11 Batı Asya / Orta Doğu: İran Uygarlığı Kültürü, Mitolojisi ve Beslenmeleri
12 Orta Asya: Türk Uygarlığı Kültürü, Mitolojisi ve Beslenmeleri (Dede Korkut Hikayeleri)
13 Doğu Asya: Çin Uygarlığı Kültürü, Mitolojisi ve Beslenmeleri, Japon Uygarlığı Kültürü, Mitolojisi ve Beslenmeleri
14 Mitolojide Yiyecek ve İçecekler
15 Yarıyıl sonu sınavı
16 Yarıyıl sonu sınavı

Bayat, Fuzuli (2005). Mitolojiye Giriş. Çorum: Karam Yayıncılık.

Ders anlatımı
Ders sunumu
Ödevler

1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve ödevleri kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama, ödevler ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).
3. Bütünleme Sınavı: Bütünleme sınavı ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama, ödevler ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Yarıyıliçi Sınavı (%40) + Yarıyılsonu Sınavı (%60) + Bütünleme (%60)
Öğrenci derste anlatılan konulara hakim olduğu, konu ve kavramlarını anlama, aralarında nedensellik ilişkisi kurma, örnek verebilme ve ilgili terminolojiyi kullanma düzeyleri sınavlarla ölçülecektir.

Öğrenci;
1. Mitolojinin önemini, yaşam pratikleri ve düşün yaşamı üzerindeki etkisini açıklayabilecektir.
2 . Mit ve mit türleri, dünya mitolojileri ve mitoloji-kültür etkileşimini ifade edebilecektir.
3. Mitoloji ve yemek ilişkisini kurabilecektir.

Derslerin %70 ine devam zorunludur.
Öğrenciler derste zamanında hazır bulunmalıdır.
Öğrenciler sınıfın ve okulun kurallarına uymalıdır.
Öğrenciler düzenli olarak derse devam etmelidir.
Öğrenci örneğin sınavlarını geçmek gibi sorumluluklarını yerine getirmelidir.

Pınar Işıldar, pinar.isildar@deu.edu.tr, 0232 301 69 28

Pazartesi, 09:00-12:00