DERS ADI

: YEMEK HAZIRLAMA VE PİŞİRME IV

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 3010 YEMEK HAZIRLAMA VE PİŞİRME IV ZORUNLU 2 2 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

YELİZ DEMİR

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Öğrencilere kırmızı et ve beyaz et hazırlama, doğrama ve pişirme teknikleri ile et ürünlerinin hazırlanması, meyve ve tatlı hazırlama ve pişirme tekniklerine ilişkin teorik ve pratik yeterliliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Kırmızı et ve beyaz et hazırlama, doğrama ve pişirme tekniklerini tanımlayabilmek ve uygulayabilmek
2   Et ürünlerini hazırlayabilmek
3   Meyve doğrama, hazırlama, pişirme ve saklama tekniklerini tanımlayabilmek ve uygulayabilmek
4   Tatlı hazırlama tekniklerini tanımlayabilmek ve uygulayabilmek
5   Tatlı tatlandırma tekniklerini tanımlayabilmek ve uygulayabilmek

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Kımızı Et Doğrama Teknikleri
2 Kımızı Et Hazırlama ve Pişirme Teknikleri
3 Kümes Hayvanları-Et DoğramaTeknikleri
4 Kümes Hayvanları-Et Hazırlama ve PişirmeTeknikleri
5 Deniz Mahsülleri Hazırlama Teknikleri
6 Deniz Mahsülleri Pişirme Teknikleri I
7 Yarıyıl içi sınavı
8 Yarıyıl içi sınavı
9 Deniz Mahsulleri pişirme teknikleri II
10 Et ürünleri fermantasyon teknikleri
11 Meyve Doğrama ve Hazırlama Teknikleri
12 Meyve Pişirme ve Saklama Teknikleri
13 Tatlı Hazırlama ve Tatlandırma Teknikleri
14 Tatlı Hazırlama ve Tatlandırma Teknikleri
15 Yarıyıl sonu sınavı
16 Yarıyıl sonu sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak: Morgan J.L. (2006). Culinary Creation: An Introduction to Foodservice and World Cuisine, Elsevier Inc.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders anlatımı,
2. Sınıf içi çalışmalar,
3. Örnek olay çalışmaları

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 DNC Dönemiçi Çalışma
2 VZ Arasınav
3 YVN Yaıryıliçi Notu DNC * 0.20 + VZ * 0.80
4 FN Yarıyılsonu Notu
5 BNS BNS YVN * 0.40 + FN * 0.60
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu YVN * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları, haftalık ödevleri ve uygulamaları kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

1.Ara sınav
2. Final sınavı
3. Ödev ve haftalık uygulama performansları

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Öğretim üyesi uygulamalı sınavlar yapma hakkını saklı tutar.
3. Öğretim üyesi ödev verme hakkını saklı tutar.
4. Öğrenciler fakülte öğretim ve sınav uygulama esaslarına tabidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

E-mail: yeliz.demir@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Perşembe: 10:30-11:30

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 2 26
Uygulama 13 2 26
Vize Sınavına Hazırlık 1 7 7
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 1 13
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 82

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.1555
ÖK.2555
ÖK.3555
ÖK.4555
ÖK.5555