DERS ADI

: EKMEK YAPIMI

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEC 3057 EKMEK YAPIMI SEÇMELİ 2 1 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

YELİZ DEMİR

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Ekmek ürünlerine ait hazırlama tekniklerinin öğrenilmesi

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Ekmek ve unlu mamullere ilişkin hamur özellikleri, yoğurma teknikleri, ekmek ve unlu mamullerin uygulamalı olarak üretimi hakkında bilgi sahibi olma
2   Temel hamur hazırlama tekniklerini öğrenme
3   Ekmek bileşenleri hakkında bilgi sahibi olma
4   Çeşitli ekmeklerin hazırlanışı hakkında bilgi sahibi olma
5   Ekmek üretimi ve kültürü hakkında bilgi sahibi olma

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Ekmekçiliğe giriş
2 Besin olarak ekmek
3 Ekmek üretiminde kullanılan ekipmanlar ve malzemeler
4 Ekşi maya
5 Ekmek hazırlamada gıda güvenliği, Ekmek hazırlama teknikleri
6 Temel ekmek hazırlama
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Türk mutfak kültüründe ekmek
10 Türk mutfağında tüketilen ekmekler
11 Uluslararası mutfaklarda ekmek kültürü
12 Uluslararası mutfaklarda tüketilen ekmek çeşitleri
13 Ekşi mayalı ekmekleri
14 Ekşi mayalı ekmekler
15 Dönem sonu sınav
16 Dönem sonu sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Cauvain, S. P. (2003). Bread making: Improving quality. Boca Raton: CRC Press.
Gisslen, W. (2017). Professional baking. Hoboken: Wiley.
Cauvain, S. P., & Young, L. S. (1998). Technology of breadmaking. London: Blackie Academic & Professional.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, sınıfiçi çalışmalar ve uygulamalar

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 DNC Dönemiçi Çalışma
2 VZ Arasınav
3 YVN Yaıryıliçi Notu DNC * 0.20 + VZ * 0.80
4 FN Yarıyılsonu Notu
5 BNS BNS YVN * 0.40 + FN * 0.60
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu YVN * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları, haftalık uygulama ve performans değerlendirmelerini kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan
tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

1.Ara sınav
2. Final sınavı
3. Haftalık uygulama performans değerlendirme

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
Öğretim üyesi uygulamalı sınavlar yapma hakkını saklı tutar.
Öğretim üyesi ödev verme ve haftalık uygulama performans değerlendirme hakkını saklı tutar.
Öğrenciler fakülte öğretim ve sınav uygulama esaslarına tabidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

yeliz.demir@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba 14:00-14:50 arası

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Uygulama 12 1 12
Ders Anlatımı 12 2 24
Vize Sınavına Hazırlık 1 12 12
Final Sınavına Hazırlık 1 15 15
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 4 48
Ödev Hazırlama 1 10 10
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 123

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.1555
ÖK.2555
ÖK.3555
ÖK.455
ÖK.55