DERS ADI

: BAHARAT VE KAHVE KÜLTÜRÜ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEC 3053 BAHARAT VE KAHVE KÜLTÜRÜ SEÇMELİ 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ DEMET BAĞIRAN ÖZŞEKER

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Baharat ve Kahve kültürünün tarihi ve terminolojisi hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Baharat ve kahvenin tarihsel gelişimini aktarabilme
2   Baharatın, birbiriyle uyumlu ve doğru kullanımını açıklayabilme
3   Yeni tekniklerle kahve hazırlama hususunda fikir yürütme
4   Kahve ve baharat hakkında ilgili terminolojiyi kullanabilme
5   Dünyada kahve kültürü konusunda bilgi sahibi olma

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Dersin tanıtımı
2 Kültür tanımı ve özellikleri
3 Baharat ve ıtırlı bitkiler
4 İlk çağda baharat
5 Orta çağda baharat
6 Osmanlı döneminde baharat
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Kahvenin keşfi
10 Afrika ve Ön Asya da kahve kullanımı ve kültürel etkisi
11 Avrupa da kahve kullanımı ve kültürel etkisi
12 Kahve yetiştirilen bölgeler ve yetiştirildiği bölgelere göre kahve
13 Kahve kültüründe kullanılan araç-gereçler
14 Dünyada kahvenin yapılış biçimleri
15 Dönem Sonu Sınav
16 Dönem Sonu Sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Çevirmen:Serpil DEMİRCİ, Yazar:Penny Stanway, Baharatlar:Mucize Gıdalar, ISBN:9789752752757, Kuraldışı yayıncılık, 2014
Deniz GÜRSOY, Baharat ve Güç, Oğlak Yayıncılık ve Reklamcılık Ltd. Şti., 2012, İstanbul
Andrew DALBY, Tehlikeli Tatlar-Tarih Boyunca Baharat, Kitap Yayınevi, Çeviren: Nazlı PİŞKİN, 2004, İstanbul

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, sınıfiçi çalışmalar, örnek olay çalışmaları

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödevleri kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan
tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

1.Ara sınav
2. Final sınavı
3. Ödev Sunumları
4. Sınıf içi tartışma

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
Öğretim üyesi uygulamalı sınavlar yapma hakkını saklı tutar.
Öğretim üyesi ödev verme hakkını saklı tutar.
Öğrenciler fakülte öğretim ve sınav uygulama esaslarına tabidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

E-mail: demet.bagiran@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba 12:00-13:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Vize Sınavına Hazırlık 1 12 12
Final Sınavına Hazırlık 1 15 15
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 4 48
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 113

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15
ÖK.255
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.555