DERS ADI

: YEMEK HAZIRLAMA VE PİŞİRME III

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 3013 YEMEK HAZIRLAMA VE PİŞİRME III ZORUNLU 2 2 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

YELİZ DEMİR

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Öğrencilerin soğuk mutfakta yapılan yiyecekleri hazırlayıp ilgili birimleri yönetmesi amaçlanmaktadır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Soğuk mutfak departmanını ve bölüm organizasyonunu açıklayabilme
2   Soğuk mutfak ürünlerinin menülerde kullanım şeklini kavrayabilme
3   Soğuk büfe kurma kurallarını kavrayabilme
4   Soğuk sosları hazırlayabilme
5   Soğuk çorbaları hazırlayabilme
6   Ordövr, meze ve sandviç çeşitlerini hazırlayabilme
7   Zeytinyağlı yemekleri hazırlayabilme
8   Marinasyon çeşitlerini hazırlayabilme
9   Salata çeşitlerini hazırlayabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Soğuk mutfağa giriş
2 Soğuk mutfak departmanı, organizasyon yapısı ve işleyişi
3 Soğuk mutfak ürünlerinin menülerdeki yeri, soğuk büfe kurma kuralları
4 Soğuk çorbalar ve soğuk soslar konu anlatımı
5 Soğuk sos ve çorba hazırlama
6 Salata çeşitlerini hazırlama
7 Yarıyıl içi sınavı
8 Yarıyıl içi sınavı
9 Ordövr hazırlama
10 Sandviç çeşitleri hazırlama
11 Zeytinyağlı yemekler konu anlatımı
12 Zeytinyağlı yemekler hazırlama
13 Marinasyon hazırlama ilkeleri
14 Marinasyon hazırlama
15 Yarıyıl sonu sınavı
16 Yarıyıl sonu sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana Kaynak: Garde Manger-The Art and Craft of the Cold Kitchen 4e, Culinary Institute of America (CIA), John Wiley & Sons. Inc
Yardımcı Kaynak: The Professional Chef 9e, Culinary Institute of America (CIA), John Wiley & Sons. Inc

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, sınıfiçi çalışmalar, teknik uygulamalar

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 DNC Dönemiçi Çalışma
2 VZ Arasınav
3 YVN Yaıryıliçi Notu DNC * 0.20 + VZ * 0.80
4 FN Yarıyılsonu Notu
5 BNS BNS YVN * 0.40 + FN * 0.60
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu YVN * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık uygulama performans değerlendirmelerini kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

1.Ara sınav
2. Final
3. Haftalık uygulama performans değerlendirmesi

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılım zorunludur. Öğretim üyesi uygulamalı sınavlar yapma hakkını saklı tutar. Öğretim üyesi ödev verme ve haftalık uygulama performansını değerlendirme hakkını saklı tutar. Öğrenciler fakülte öğretim ve sınav uygulama esaslarına tabidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

yeliz.demir@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Salı: 10:30-11:30

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 2 24
Uygulama 12 2 24
Vize Sınavına Hazırlık 1 7 7
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 1 12
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 77

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.1555
ÖK.2555
ÖK.3555
ÖK.4555
ÖK.5
ÖK.6
ÖK.7
ÖK.8
ÖK.9