DERS ADI

: TÜRK MUTFAĞI

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 3011 TÜRK MUTFAĞI ZORUNLU 2 2 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

YELİZ DEMİR

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Türk beslenme kültüründen yola çıkarak, Türk kültüründe mutfak ve önemini anlatmak, Türk mutfağında kullanılan malzemeler ve yemekleri öğreterek öğrencilerin uygulamasını sağlamak.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Türk mutfak kültürünün genel özelliklerini kavrayabilme
2   Türk yemeklerine ait örnekleri uygulayabilme
3   Türk tatlılarına ait örnekleri uygulayabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Türk mutfak kültürüne giriş
2 Türk mutfağının oluşum süreci
3 Türk mutfak kültüründe özel gün kavramı ve yemek kültürü
4 Türk mutfağında çorbalar, mantı ve makarnalar konu anlatım
5 Türk mutfağına ait çorbalar
6 Türk mutfağına ait mantı ve makarna
7 Ara sınav
8 Ara sınav
9 Türk mutfak kültüründe sebze yemekleri
10 Türk mutfak kültüründe sebze yemekleri
11 Türk mutfak kültüründe kebaplar ve sakatatlar
12 Türk mutfak kültüründe kebaplar ve sakatatlar
13 Türk mutfağında tatlı ve Türk kahvesi kültürü
14 Türk mutfağına ait tatlılar ve Türk kahvesi hazırlama prensipleri
15 Dönem Sonu Sınav
16 Dönem Sonu Sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Makbule Gezmen Karadağ / Feride Çelebi / Yasemin Ertaş /Nevin Şanlıer, Geleneksel Türk Mutfağından Seçmeler , İSBN 978-605-4940-66-0, ANKARA, 2014, DETAY YAYINCILIK

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, sınıfiçi çalışmalar, örnek olay çalışmaları

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 DNC Dönemiçi Çalışma
2 VZ Arasınav
3 YVN Yaıryıliçi Notu DNC * 0.20 + VZ * 0.80
4 FN Yarıyılsonu Notu
5 BNS BNS YVN * 0.40 + FN * 0.60
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu YVN * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık uygulama performans değerlendirmelerini kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, örnek olay ve teknik uygulamalardan da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

1. Ara sınav
2. Final
3. Haftalık uygulama performans değerlendirmesi

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Öğretim üyesi uygulamalı sınavlar yapma hakkını saklı tutar.
3. Öğretim üyesi haftalık uygulama performans değerlendirme hakkını saklı tutar.
4. Öğretim üyesi ödev verme hakkını saklı tutar.
5. Öğrenciler fakülte öğretim ve sınav uygulama esaslarına tabidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

E-mail: yeliz.demir@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Salı: 11:50-12:50

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 2 24
Uygulama 12 2 24
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Vize Sınavına Hazırlık 1 7 7
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 1 12
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 77

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35