DERS ADI

: YİYECEK-İÇECEK HİZMETLERİ YÖNETİMİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 1004 YİYECEK-İÇECEK HİZMETLERİ YÖNETİMİ ZORUNLU 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ DEMET BAĞIRAN ÖZŞEKER

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Öğrencilere; yiyecek içecek endüstrisi hakkında ve yiyecek içecek işletmeleri yönetimi hakkında temel bilgileri vererek, yiyecek içecek işletmelerinde gerçekleştirilen faaliyetler konusunda yetkinlik kazandırmaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Yiyecek içecek işletmelerinin yönetim ilkelerini açıklayabilme
2   Beslenme ve menü planlamanın temel ilkelerini açıklayabilme
3   Yiyecek içecek işletmelerinde üretim ve servis teknikleri hakkında temel bilgi sahibi olma
4   Yiyecek içecek işletmelerinde depolama sürecini açıklayabilme
5   Yiyecek içecek işletmelerinde pazarlama sürecini açıklayabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Yiyecek-içecek endüstrisi-1
2 Yiyecek-içecek endüstrisi-2
3 Yiyecek-içecek işletmelerinde yönetim fonksiyonu
4 Yiyecek-içecek işletmelerinde organizasyon yapısı
5 Beslenme
6 Menü planlama
7 Yarıyıl içi sınavı
8 Yarıyıl içi sınavı
9 Satınalma, teslim alma
10 Üretim
11 Servis
12 Sanitasyon ve güvenlik
13 Pazarlama
14 Şikayet yönetimi

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Nilüfer Koçak, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2008.
Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott, Ioannis S. Pantelidis, Food and Beverage Management, Elsevier, Oxford, 2008.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, sınıfiçi çalışmalar, örnek olay çalışmaları

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve ödevleri kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).
3. Bütünleme Sınavı: Bütünleme sınavı ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

Öğrenci;
1. Yiyecek içecek işletmelerinin yönetim ilkelerini açıklayabilecektir.
2. Beslenme ve menü planlamanın temel ilkelerini açıklayabilecektir.
3. Yiyecek içecek işletmelerinde üretim ve servis teknikleri hakkında temel bilgilere sahip olacaktır.
4. Yiyecek içecek işletmelerindeki iş süreçlerini açıklayabilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine devam zorunludur.
2. Derse ve derste yer alan tartışmalara ve uygulamalara katılım önemlidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

demet.bagiran@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi 10:00-12:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 3 39
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 1 13
Vize Sınavına Hazırlık 1 8 8
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Sınıf içi uygulamalar 13 1 13
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 83

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15555
ÖK.25555
ÖK.355555
ÖK.45555
ÖK.55555