DERS ADI

: GASTRONOMİYE GİRİŞ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 1009 GASTRONOMİYE GİRİŞ ZORUNLU 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ DEMET BAĞIRAN ÖZŞEKER

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Bu ders birinci sınıf öğrencilerine gastromoni ve gastronomi ile ilgili alanları tanıtmayı amaçlamaktadır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gastronomi kavramının tarihsel kökenlerini ve mevcut durumu kavrayabilme
2   Gıdanın gastronomik özelliklerini geliştirmek için gıda işlemenin temel unsurları hakkında bilgi sahibi olma
3   Gastronominin halk sağlığı açısından önemini kavrayabilme
4   Toplumların yemek yeme alışkanlıkları hakkında bilgi sahibi olma
5   Tat ve aroma kavramları hakkında bilgi sahibi olma
6   Gıda seçimlerinin kültürel ve çevresel bağlamı hakkında bilgi sahibi olma

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gastronomi Kavramı, Gastronomi Kavramının Etimolojisi ve Gelişim Süreci .
2 Gastronominin halk sağlığı açısından önemi
3 Gastronomi ve beslenme ilişkisi
4 Beslenme alışkanlıkları ve yemek yeme kültürü, tat ve aroma kavramları.
5 Gıda işlemenin temel unsurları: Et ve et işlemenin temel unsurları, et tüketiminin sürdürülebilirliği
6 Gıda işlemenin temel unsurları: Su ve su ürünler işlemenin temel unsurlar
7 Yarıyıl içi Sınavı
8 Yarıyıl içi Sınavı
9 Gıda işlemenin temel unsurları:Tahıllar ve tahıl ürünleri, ekmek ve kültürel önemi
10 Gıda işlemenin temel unsurları: Meyve ve sebze işlemenin temel unsurları
11 Baharat ve otlar, mutfaktaki önemi
12 Kahve ve çay üretimi ve ülkelere göre tüketim kültürü
13 Ödev sunumları
14 Ödev sunumları
15 Yarıyıl sonu Sınavı
16 Yarıyıl sonu Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Wayne Gisslen (2016) Essentials of Professional Cooking
Harold McGee (2004) On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen
Peter Barham (2001) The science of cooking


Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 DNC Dönemiçi Çalışma
2 VZ Arasınav
3 YVN Yaıryıliçi Notu DNC * 0.20 + VZ * 0.80
4 FN Yarıyılsonu Notu
5 BNS BNS YVN * 0.40 + FN * 0.60
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu YVN * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları tanımlayabilmelidir.
Gastronominin tarihçesini kavramış olmalıdır.
Yeme-İçme Kültürü ile ilgili bilgi sahibi olmalıdır.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Öğrenciler derste zamanında hazır bulunmalıdır.
Öğrenciler sınıfın ve okulun kurallarına uymalıdır.
Öğrenciler düzenli olarak derse devam etmelidir.
Öğrenci örneğin sınavlarını geçmek gibi sorumluluklarını yerine getirmelidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

demet.bagiran@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba saat: 12:00-13:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Öğrenci Sunumları 1 3 3
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 2 24
Vize Sınavına Hazırlık 1 8 8
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Ödev Hazırlama 1 12 12
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 93

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.55
ÖK.65