DERS ADI

: GIDA TADIM TEKNIKLERI

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 4008 GIDA TADIM TEKNIKLERI ZORUNLU 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. PINAR IŞILDAR

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Gıdaların duyusal yönden değerlendirilmesi ve gıdalarda tadım testleri uygulayabilme yeterliliğinin kazandırılması

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gıda Kalitesi ile ilgili temel bilgiye sahip olma
2   gıda sektöründe tadım tekniklerinin önemini kavrayabilme
3   Gıda tadım teknikleri ve Duyusal analiz teknikleri hakkında bilgi edinme
4   Tüketici tercihinde duyusal algının önemini anlayabilme
5   Uygulama alanları hakkında bilgi edinme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gıda Kalitesi ve Duyusal Kalite Karakteristikleri
2 Gıda Kalitesi ve Duyusal Kalite Karakteristikleri
3 Duyusal Değerlendirme Nedir
4 Duyusal Analiz Laboratuvarında Test Odası, Ürün Ve Panel Kontrolu
5 Duyusal Değerlendirmede Panelist Seçimi Ve Panel Büyüklüğünü Etkileyen Faktörler
6 Farklılık Testleri
7 Duyusal Değerlendirmede Kullanılan Skalalar
8 Duyusal Değerlendirmede Kullanılan Skalalar
9 Ara Sınav
10 Tanımlayıcı Duyusal Analiz Teknikleri
11 Doku Profili Analizi
12 Duyusal Testlerin Tüketici Tercih Çalışmalarında Kullanılması
13 Gıda İşletmelerinde Duyusal Değerlendirme ile İlgili Bir Programın Uygulanması
14 Gıda İşletmelerinde Duyusal Değerlendirme ile İlgili Bir Programın Uygulanması
15 Dönem Sonu Sınav
16 Dönem Sonu Sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Tomris ALTUĞ ONOĞUR ve Yeşim ELMACI (2015) Gıdalarda Duyusal Değerlendirme, ISBN: 978-9944-5660-8-7, SİDAS MEDYA

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders anlatım
2. Sunum
3. Örnek analizi

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödevleri kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

1. Ara sınav
2. Final
3. Ödev Sunumları

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılım zorunludur. Öğretim üyesi uygulamalı sınavlar yapma hakkını saklı tutar. Öğretim üyesi ödev verme hakkını saklı tutar. Öğrenciler fakülte öğretim ve sınav uygulama esaslarına tabidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

pinar.isildar@deu.edu.tr, 0232 812 6885

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi / 09:00-12:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 3 39
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 1 13
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 15 15
Final Sınavı 1 2 2
Vize Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 81

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.111
ÖK.211
ÖK.311
ÖK.411
ÖK.51111